Pączki serowe kładzione łyżką przebijają te tradycyjne. Gotowe w 20 minut. Mięciutkie i puszyste

Już niedługo tłusty czwartek 2025. Można więc powoli rozglądać się za przepisem na pyszną przekąskę. Jeśli zależy ci na czymś łatwym i szybkim w przygotowaniu, sprawdź nasz pomysł na deser. Jak zrobić pączki serowe kładzione łyżką?

W tym roku tłusty czwartek wypada 27 lutego. Jeśli szukasz przepisu na szybkie i pyszne pączki, jesteś w dobrym miejscu. A może tak po prostu chcesz przygotować smaczny popołudniowy deserEkspresowe minipączki serowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych ciastek. Lubią je zarówno dzieci, jak i dorośli. Z jedzeniem trzeba się jednak spieszyć, bo są tak dobre, że błyskawicznie znikają ze stołu.

Zobacz wideo Test najdroższych pączków w Warszawie. "Tak wygląda ponad 120 złotych"

Nie masz czasu na gotowanie? Zrób szybkie pączki serowe kładzione łyżką

Ciasto na pączki serowe spokojnie zrobisz w 10 minut. Potem w kolejne 10 minut można je wysmażyć i gotowe. Jak widzisz, są więc naprawdę szybkie i proste do przygotowania. Z powodzeniem mogą zastąpić faworki. Oto potrzebne składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek śmietany 18 proc.,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka octu,
  • litr oleju.

PORADA! Można również dodać łyżeczkę ulubionego aromatu, np. pomarańczowego, pistacjowego, różanego albo waniliowego.

Szybkie pączki serowe
Szybkie pączki serowe Tiby Cherian/iStock

Szybkie pączki kładzione łyżką bez drożdży. W sam raz do niedzielnej kawy

Jeśli chcesz udekorować pączki, użyj cukru pudru. Do podanych przeze mnie proporcji spokojnie powinny wystarczyć 4 łyżeczki, ale wszystko zależy oczywiście od twoich preferencji. Można też użyć lukru. Oto krótka instrukcja przygotowania smakowitego deseru:

  1. Włóż twaróg do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Wsyp cukier i wlej ocet. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto nie może być ani za gęste, ani za rzadkie. Powinna wyjść jednolita masa.
  2. Wlej olej do garnka. Rozgrzej go na małym gazie.
  3. Nabieraj ciasto łyżką i przekładaj na rozgrzany olej, pomagając sobie drugą łyżką. Podważ delikatnie pączka widelcem, żeby nie przyssał się do dna naczynia.
  4. Smaż na wolnym ogniu do zarumienienia się z każdej strony.
  5. Usmażone pączuszki wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej i kładź na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: