Co na obiad w piątek? Kalafior w tej wersji zachwyci nawet zagorzałych mięsożerców

Wielu Polaków w piątki stroni od jedzenia mięsa i z tej okazji mamy świetny przepis na obiad w piątek (i każdy inny dzień), który idealnie zastąpi kotlety i sprawi, że nawet największy miłośnik mięsnych dań z chęcią poprosi o dokładkę. W roli głównej kalafior, ale przydadzą się też ser i kilka przypraw.

Stek z kalafiora to nie lada gratka dla każdego, kto lubi naprawdę smacznie zjeść, bez względu na to, czy lubuje się w mięsie, czy stawia na opcje wegetariańskie. To szczególnie dobra opcja na obiad w piątek, kiedy ze względów religijnych część Polaków rezygnuje z jedzenia mięsa. Kalafior z tego przepisu smakuje obłędnie. Wystarczy okazałe warzywo, sos sojowy, sól, pieprz i inne ulubione przyprawy oraz ser. Polecam szczególnie parmezan. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pizzę z kalafiora. Jest przepyszna

Co na obiad w piątek? Zrób stek z kalafiora i zaskocz bliskich

Składniki:

  • 1 duża główka kalafiora (jeśli masz dużą rodzinę lub duży apetyt, użyj większej ilości),
  • oliwa lub masło, 
  • sos sojowy, 
  • starty parmezan lub inny twardy ser,
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka, odrobina ulubionych suszonych ziół.

Steki z kalafiora - sposób wykonania:

  1. Od główki kalafiora odetnij zielone liście i zgrubiałą łodygę. Następnie pokrój go na 4-5 grubych plastrów, każdy powinien mieć ok. 2,5 cm grubości. Lekko osól każdy kawałek i odstaw, by warzywo zmiękło.
  2. Porządnie rozgrzej patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy lub masła. Plastry kalafiora natrzyj przyprawami i oliwą z obu stron. Następnie połóż je na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron, aż się lekko zrumienią.
  3. Zrumienione steki z kalafiora zdejmij z patelni, pędzelkiem natrzyj niewielką ilością sosu sojowego i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W połowie pieczenia każdy ze steków przewróć na drugą stronę i oprósz startym serem.
Więcej o: