Sałatkę szwajcarską robię co weekend. Rodzina bez niej nie chce siąść do kolacji

Sałatka szwajcarska jest idealnym potwierdzeniem tezy, że z najprostszych składników można zrobić niesamowicie pyszne danie. Ta sałatka zachwyca nie tylko smakiem, lecz także wyglądem. Robię ją na każdy weekend, ale przedtem porządnie ostrzę nóż - paseczki muszą wyjść idealne.

Sałatka szwajcarska to proste składniki pokrojone nie w kostkę, jak w większości sałatek, a w cienkie paseczki. Znajdziemy tutaj wszystko, co prawdopodobnie mamy w lodówce, czyli szynkę lub mortadelę, żółty ser, ogórki konserwowe i jajko. Ja jednak dodaję do sałatki szwajcarskiej coś jeszcze. Posiekany szczypiorek pasuje idealnie - dodaje smaku i świeżości. To chyba przez ten dodatek moja rodzina tak bardzo ją uwielbia i nie może się doczekać weekendu. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na sałatkę nicejską ze stekiem z tuńczyka

Sałatka szwajcarska - idealna na weekend i nie tylko

Składniki:

  • 400 g szynki lub mortadeli dobrej jakości,
  • 300 g żółtego sera,
  • 6-7 średnich ogórków konserwowych,
  • 4 jajka,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • sól, pieprz, papryka słodka.

Sałatka szwajcarska - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania jajek na twardo. W międzyczasie ser, szynkę i ogórki pokrój w cienkie paseczki o długości ok. 4 cm.
  2. Szczypiorek posiekaj, a ugotowane, obrane i ostudzone jajka posiekaj albo w kostkę, albo podobnie jak resztę w paski. Jednak podczas mieszania jajka i tak się rozpadną.
  3. Przygotowane składniki przełóż do miski, dodaj 3 łyżki majonezu i 2 łyżki musztardy. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą słodkiej papryki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 3 godziny do lodówki, by smaki się ze sobą połączyły.

Ta sałatka smakuje idealnie z kromką świeżego pieczywa lub po prostu na pieczywie. Jeśli chcesz nieco podkręcić jej smak, możesz dodać dwa niewielkie ząbki czosnku. Wówczas pamiętaj, by używać łagodnej musztardy, rosyjska i ziarnista francuska nie będą najlepszym wyborem. 

Więcej o: