Na rosole można zrobić całe mnóstwo zup. Prym wiedzie oczywiście pomidorowa, ale rosołu możemy użyć także do ogórkowej, krupniku, ryżanki, jarzynowej, kalafiorowej i oczywiście do flaczków. Mało jednak osób gotuje dziś zupę grysikową, może dlatego, że większości kojarzy się z daniem dla dzieci. Oczywiście wielu z nas kojarzy ją ze szkolnej lub przedszkolnej stołówki i w odróżnieniu od innych potraw z takich miejsc, wspominamy ją raczej miło. Jednak dziś troszkę podrasujemy przepis na zupę grysikową i dodamy jej pazura. Oprócz kaszy manny zadbaj o dwa dodatki i masło. Czosnek i ostra papryczka bosko podkręcą smak i sprawią, że zupa grysikowa na dobre przestanie ci się kojarzyć z daniem dla dzieci.
Zobacz wideo Jak uratować za słony rosół? Mamy na to patenty
Pyszna zupa na rosole. Jak zrobić najlepszą zupę grysikową?
Składniki:
- ok. 2 l rosołu na dowolnym mięsie,
- 3-4 średnie ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1 średnia ostra papryczka (bez nasion),
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 marchewki (możesz użyć tych z bulionu),
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta curry, słodka i ostra papryka,
- pół szklanki kaszy manny,
- łyżka masła,
- posiekany koperek lub natka pietruszki.
Zupa grysikowa na rosole - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozpuść w nim łyżkę masła. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj także czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekaną papryczkę. Podsmażaj, aż czosnek lekko się zarumieni. Nie może jednak stać się brązowy - wówczas będzie gorzki.
- Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę. Całość podsmażaj, aż warzywa lekko się zarumienią.
- Podsmażone warzywa zalej bulionem lub rosołem i zmniejsz moc palnika. Dodaj przyprawy i gotuj do miękkości warzyw.
- Dodaj posiekany koperek oraz wsyp kaszę mannę. Energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Zupę dodatkowo możesz zabielić śmietaną lub mleczkiem kokosowym - taka wersja zupy grysikowej na stałe zagości w twoim codziennym menu.
Widzisz, jakie to proste? Ta zupa jest tak pyszna, że z całego serca polecamy na niedzielę robić dwa razy więcej rosołu, by później cieszyć się smakiem podkręconej zupy z kaszą manną, czosnkiem i chili. Pamiętaj, że nie ma takiego przepisu, którego nie można w jakiś sposób podrasować i niech za przykład posłuży ten przepis, który do dziś pewnie kojarzył ci się z przysmakiem dla maluchów.