Gdy zostaje mi rosół z niedzieli, nie robię pomidorowej. Inna zupa jest lepsza i w dzieciństwie ją kochaliśmy

Rosół na niedzielę to już nasza narodowa tradycja i wielu z nas nie wyobraża sobie ostatniego dnia tygodnia bez rozgrzewającego, złocistego przysmaku na stole. Bywa jednak, że zostaje nam sporo rosołu na kolejny dzień i mamy zagwozdkę, co pysznego z niego zrobić. Dziś mamy dla ciebie przepis na przepyszną zupę na rosole, która sprawi, że przestaniesz rozpuszczać w nim koncentrat pomidorowy.

Na rosole można zrobić całe mnóstwo zup. Prym wiedzie oczywiście pomidorowa, ale rosołu możemy użyć także do ogórkowej, krupniku, ryżanki, jarzynowej, kalafiorowej i oczywiście do flaczków. Mało jednak osób gotuje dziś zupę grysikową, może dlatego, że większości kojarzy się z daniem dla dzieci. Oczywiście wielu z nas kojarzy ją ze szkolnej lub przedszkolnej stołówki i w odróżnieniu od innych potraw z takich miejsc, wspominamy ją raczej miło. Jednak dziś troszkę podrasujemy przepis na zupę grysikową i dodamy jej pazura. Oprócz kaszy manny zadbaj o dwa dodatki i masło. Czosnek i ostra papryczka bosko podkręcą smak i sprawią, że zupa grysikowa na dobre przestanie ci się kojarzyć z daniem dla dzieci. 

Zobacz wideo Jak uratować za słony rosół? Mamy na to patenty

Pyszna zupa na rosole. Jak zrobić najlepszą zupę grysikową?

Składniki:

  • ok. 2 l rosołu na dowolnym mięsie,
  • 3-4 średnie ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1 średnia ostra papryczka (bez nasion),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki (możesz użyć tych z bulionu),
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta curry, słodka i ostra papryka,
  • pół szklanki kaszy manny,
  • łyżka masła,
  • posiekany koperek lub natka pietruszki.

Zupa grysikowa na rosole - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozpuść w nim łyżkę masła. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj także czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekaną papryczkę. Podsmażaj, aż czosnek lekko się zarumieni. Nie może jednak stać się brązowy - wówczas będzie gorzki.
  2. Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę. Całość podsmażaj, aż warzywa lekko się zarumienią.
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem lub rosołem i zmniejsz moc palnika. Dodaj przyprawy i gotuj do miękkości warzyw.
  4. Dodaj posiekany koperek oraz wsyp kaszę mannę. Energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Zupę dodatkowo możesz zabielić śmietaną lub mleczkiem kokosowym - taka wersja zupy grysikowej na stałe zagości w twoim codziennym menu.

Widzisz, jakie to proste? Ta zupa jest tak pyszna, że z całego serca polecamy na niedzielę robić dwa razy więcej rosołu, by później cieszyć się smakiem podkręconej zupy z kaszą manną, czosnkiem i chili. Pamiętaj, że nie ma takiego przepisu, którego nie można w jakiś sposób podrasować i niech za przykład posłuży ten przepis, który do dziś pewnie kojarzył ci się z przysmakiem dla maluchów. 

Więcej o: