Wcale nie ogórkowa. Z kiszonych robię ten krem. Wychodzi palce lizać. Każdy chce przepis

Jak zrobić zupę krem z ogórków kiszonych? Przepis jest banalnie prosty, a samo danie wychodzi obłędne w smaku. Potrzebujesz zaledwie kilku składników oraz chwili w kuchni. Zapomnij o tradycyjnej ogórkowej. Nietypowe danie zaskoczy każdego.

Nie od dziś wiadomo, że kiszonki są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na organizm człowieka, dlatego warto włączyć je do diety. Mają naprawdę długą listę zalet. W przypadku ogórków kiszonych mowa między innymi o dużej zawartości probiotyków, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy i wspierają florę bakteryjną jelit, oraz witamin, w tym C, K, E, A i z grupy B. Spożywane regularnie wzmacniają funkcjonowanie układu odpornościowego oraz poprawiają wygląd skóry, paznokci i włosów. Jak je jeść, by było smacznie i zdrowo?

Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet

Do czego można wykorzystać ogórki kiszone? Zrób zamiast tradycyjnej zupy

Ogórki kiszone są pyszne, dlatego wiele osób raczy się nimi wprost ze słoika. Oprócz tego na polskich stołach często gości aromatyczna ogórkowa. Jeśli jednak masz ochotę na coś innego, przygotuj genialną zupę krem. Tą pozycją z pewnością zaskoczysz niejedną osobę. Czego będziesz potrzebować? 

Składniki:

  • 5-6 średniej wielkości ogórków kiszonych,
  • pół szklanki wody z ogórków kiszonych,
  • 2-3 niewielkie ziemniaki,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • litr wywaru warzywnego,
  • odrobina masła do smażenia
  • 2-3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: koperek do dekoracji.
Jak zrobić zupę krem z kiszonych ogórków?
Jak zrobić zupę krem z kiszonych ogórków? Jak zrobić zupę krem z kiszonych ogórków? Fot. Michał Łepecki / Agencja Wyborcza.pl

Jak zrobić zupę krem z ogórków kiszonych? To naprawdę proste

W pierwszej kolejności przygotuj warzywa. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obierz, następnie pokrój w kostkę i wrzuć do garnka na rozgrzane masło. Podsmaż, a w międzyczasie obierz i drobno posiekaj cebulę i dorzuć do reszty. Gdy ładnie się zeszkli, całość zalej wywarem i gotuj pod przykryciem. Wszystkie warzywa powinny stać się miękkie. Co dalej?o

Zainteresuje cię również: Zawsze dodaję do garnka łyżkę tego produktu. Ziemniaki szybciej miękną i wychodzą smaczniejsze

  1. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę i dorzuć do całości. Gotuj kolejne 5-10 minut.
  2. Dodaj wody spod ogórków, by dodać zupie nieco kwasowości.
  3. Całość zmiksuj na gładki krem i dopraw wedle uznania.
  4. Zupę podawaj udekorowaną niewielką ilością śmietany i koperku oraz z pieczywem (możesz zrobić chrupiące grzanki). Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: