-
Haps
-
Jak przygotować
- Kiedy mam ochotę na chipsy, nie kupuję ziemniaczanych. Biorę zielone warzywo i nagrzewam piekarnik
Kiedy mam ochotę na chipsy, nie kupuję ziemniaczanych. Biorę zielone warzywo i nagrzewam piekarnik
Chipsy to zdecydowanie jedna z naszych ulubionych przekąsek, ale nie tylko z ziemniaków można zrobić pyszne i pocieszające chrupaski. Dziś mamy dla was przepis na zielone chipsy, które nie tylko zaskakują sposobem wykonania, lecz także wyjątkowym smakiem. Przydadzą się brokuł, ser i przyprawy.
Chipsy z brokułów pewnie w pierwszej chwili nie brzmią, jak coś pysznego, ale jest zupełnie inaczej. Chipsy brokułowe są nie tylko ciekawą opcją na przekąskę ze znajomymi, lecz sprawdzą się także jako pocieszający przysmak podczas maratonu seriali po ciężkim dniu. Przepis jest banalny, a dodatek parmezanu sprawi, że trudno będzie ci się od nich oderwać. Najlepiej już wstawiaj wodę i nagrzewaj piekarnik.
Zobacz wideo Bardzo zdrowe, warzywne chipsy. Zobacz nasze wideo
Zielone chipsy z brokułów. Ziemniaczane nie są nawet w połowie tak pyszne
Składniki:
- 1 duży brokuł,
- ok. 100-130 g startego parmezanu lub innego twardego, dojrzewającego sera,
- odrobina oliwy z oliwek lub np. oleju ryżowego,
- sól, słodka lub ostra papryka, opcjonalnie odrobina płatków drożdżowych.
Chipsy z brokułów z serem - sposób wykonania:
- Brokuł podziel na różyczki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź i każdą różyczkę przekrój na pół.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i lekko natłuść ją oliwą. Połóż na niej brokuły i lekko zgnieć je pięścią lub podstawą kubka.
- Zgniecione brokuły delikatnie nasmaruj oliwą, najlepiej pędzelkiem, i dopraw przyprawami. Następnie delikatnie oprósz parmezanem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- Chipsy brokułowe piecz przez ok. 10-15 minut, aż będą chrupiące. Podawaj z ulubionym sosem lub dipem - polecam szczególnie salsę pomidorową lub sos jogurtowo-ziołowy.
W podobny sposób możesz przygotować chipsy z kalafiora, chociaż on bardziej "rozpłaszczy się" na blasze. Do takich chipsów pasuje czosnek granulowany i curry oraz ostra papryka.