Przepis na pyzy mam od babci. Wychodzą mięciutkie i sprężyste dzięki konkretnym proporcjom

Pyzy z mięsem to jeden z tych przepisów, które otulają nasze serduszka niczym ciepły kocyk i przywodzą na myśl same wspaniałe chwile. Ziemniaczane kulki obficie wypełnione farszem po mistrzowsku robiła moja świętej pamięci babcia, która zawsze trzymała się ważnej zasady. Na jeden kilogram ugotowanych ziemniaków używała 1/3 kilograma ziemniaków surowych. Robię tak samo i każdy chce poznać ten patent.

Pyzy - przepis, który musi znać każdy miłośnik potraw z ziemniakami. To jeden z klasyków naszej rodzimej kuchni i chociaż istnieją dwie szkoły robienia mięsnego farszu, zawsze najważniejsze jest ciasto ziemniaczane. Tutaj wszystko jest jasne - połączenie ziemniaków ugotowanych z ziemniakami surowymi musi stanowić proporcję 3:1. Warto jeszcze wiedzieć, jakie to powinny być ziemniaki, żeby mieć pyzowy sukces w kieszeni. Otóż najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączyste. W sklepach będą oznaczone literą C.

Zobacz wideo Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Ten placek skradnie ci serce

Pyzy ziemniaczane. Dzięki tym proporcjom będą mięciuteńkie i sprężyste

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • ok. 300 g surowych ziemniaków,
  • 1 mała cebulka starta na tarce,
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (jeśli masa się nie klei),
  • ulubiony farsz do środka (ugotowane mięso z rosołu, pieczarki, podsmażone mięso mielone itp.),
  • sól do smaku.

Pyzy ziemniaczane - sposób wykonania:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Surowe ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciśnij z wody czystą ściereczką i dodaj do ugotowanych ziemniaków.
  2. Cebulę także zetrzyj na tarce, dodaj do masy ziemniaczanej. Następnie wbij jajko i dodaj mąkę oraz troszkę soli. Zacznij wyrabiać. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodaj mąkę ziemniaczaną. Uważaj jednak, żeby nie przesadzić z ilością.
  3. Lekko natłuszczonymi dłońmi odrywaj kawałki masy ziemniaczanej i formuj z nich kulki. Jeśli chcesz mieć pyzy nadziewane, kulkę spłaszcz, a na środek połóż porcję farszu i szczelnie zalep, by nie wypłynął podczas gotowania.
  4. Pyzy wrzucaj na lekko osolony wrzątek i od razu mieszaj, by nie przywarły do dna. Następnie wyławiaj je łyżką cedzakową i podawaj okraszone boczkiem lub zeszkloną cebulką. 
Więcej o: