Pyzy z mięsem to jeden z tych przepisów, które otulają nasze serduszka niczym ciepły kocyk i przywodzą na myśl same wspaniałe chwile. Ziemniaczane kulki obficie wypełnione farszem po mistrzowsku robiła moja świętej pamięci babcia, która zawsze trzymała się ważnej zasady. Na jeden kilogram ugotowanych ziemniaków używała 1/3 kilograma ziemniaków surowych. Robię tak samo i każdy chce poznać ten patent.
arfo / Getty Images/iStockphoto
REKLAMA
REKLAMA
Pyzy - przepis, który musi znać każdy miłośnik potraw z ziemniakami. To jeden z klasyków naszej rodzimej kuchni i chociaż istnieją dwie szkoły robienia mięsnego farszu, zawsze najważniejsze jest ciasto ziemniaczane. Tutaj wszystko jest jasne - połączenie ziemniaków ugotowanych z ziemniakami surowymi musi stanowić proporcję 3:1. Warto jeszcze wiedzieć, jakie to powinny być ziemniaki, żeby mieć pyzowy sukces w kieszeni. Otóż najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączyste. W sklepach będą oznaczone literą C.
REKLAMA
Zobacz wideo Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Ten placek skradnie ci serce
Pyzy ziemniaczane. Dzięki tym proporcjom będą mięciuteńkie i sprężyste
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków,
ok. 300 g surowych ziemniaków,
1 mała cebulka starta na tarce,
1 duże jajko,
1 łyżka mąki pszennej,
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (jeśli masa się nie klei),
ulubiony farsz do środka (ugotowane mięso z rosołu, pieczarki, podsmażone mięso mielone itp.),
sól do smaku.
Pyzy ziemniaczane - sposób wykonania:
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Surowe ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciśnij z wody czystą ściereczką i dodaj do ugotowanych ziemniaków.
Cebulę także zetrzyj na tarce, dodaj do masy ziemniaczanej. Następnie wbij jajko i dodaj mąkę oraz troszkę soli. Zacznij wyrabiać. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodaj mąkę ziemniaczaną. Uważaj jednak, żeby nie przesadzić z ilością.
Lekko natłuszczonymi dłońmi odrywaj kawałki masy ziemniaczanej i formuj z nich kulki. Jeśli chcesz mieć pyzy nadziewane, kulkę spłaszcz, a na środek połóż porcję farszu i szczelnie zalep, by nie wypłynął podczas gotowania.
Pyzy wrzucaj na lekko osolony wrzątek i od razu mieszaj, by nie przywarły do dna. Następnie wyławiaj je łyżką cedzakową i podawaj okraszone boczkiem lub zeszkloną cebulką.