Każdy ma swój ulubiony przepis na naleśniki i raczej z tą potrawą nie eksperymentuje. Warto jednak od czasu do czasu zrobić ją nieco inaczej, bo to bardzo wdzięczny materiał do testowania nowych smaków i farszów. Szczególnie polecamy tym, którzy wolą na słodko, od czasu do czasu wypróbować naleśniki na słono, a tym, który preferują wersję wytrawną, potestować te słodkie.
Dziś jednak mamy coś dla tej pierwszej grupy oraz wszystkich tych, którzy chętniej jedzą naleśniki ze słonym nadzieniem. Naleśniki z pieczarkami, porem i żółtym serem to hit, który sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Są sycące i robi się je bardzo szybko. Nadają się również do zapieczenia w piekarniku. Ciekawi cię, jak je zrobić? Poniżej znajdziesz szczegółowy przepis.
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Sposób przygotowania:
Mąkę, jajka, mleko, wodę i sól zmiksuj tak, by nie było widać mącznych grudek. Dodaj olej i zmiksuj jeszcze raz. Nabieraj chochlą porcję ciasta i smaż na roztopionym maśle z obu stron, aż do zrumienienia.
Gdy naleśniki będą już gotowe, przygotuj farsz. Oczyść pieczarki i pokrój w plasterki. Tak samo posiekaj por. Podsmaż je razem na patelni przez kilka minut, a potem przełóż do miski. Zetrzyj ser i wymieszaj go w naczyniu z porem i pieczarkami. Dodaj pokruszony twaróg oraz przyprawy i jeszcze raz wymieszaj składniki.
Na każdy naleśnik nałóż porcję nadzienia. Zawiń naleśniki w ruloniki i podgrzej jeszcze przez chwilę na patelni. Podawaj tak jaj lubisz - z sosem lub bez żadnych dodatków.