Włóż ten farsz do naleśników, a zapomnisz o twarogu i dżemie. Wciąż będziesz do nich wracać

Chyba nie znamy osoby, która nie lubiłaby naleśników. Jedni jedzą na słodko, inni na słono, ale raczej o mało kim można powiedzieć, że omija naleśniki szerokim łukiem. I dobrze się składa, bo mamy przepis na naleśniki, który pokochają miłośnicy wytrawnych wersji, a ci, którzy wolą na słodko, przekonają się, że nie tylko dżem, słodki twaróg i krem czekoladowy się liczą.

Każdy ma swój ulubiony przepis na naleśniki i raczej z tą potrawą nie eksperymentuje. Warto jednak od czasu do czasu zrobić ją nieco inaczej, bo to bardzo wdzięczny materiał do testowania nowych smaków i farszów. Szczególnie polecamy tym, którzy wolą na słodko, od czasu do czasu wypróbować naleśniki na słono, a tym, który preferują wersję wytrawną, potestować te słodkie. 

Zobacz wideo Jednak na słodko? Nie ma problemu. Zrób te naleśniki czekoladowe z mascarpone i malinami

Dziś jednak mamy coś dla tej pierwszej grupy oraz wszystkich tych, którzy chętniej jedzą naleśniki ze słonym nadzieniem. Naleśniki z pieczarkami, porem i żółtym serem to hit, który sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Są sycące i robi się je bardzo szybko. Nadają się również do zapieczenia w piekarniku. Ciekawi cię, jak je zrobić? Poniżej znajdziesz szczegółowy przepis.

Przepis na naleśniki na słono. Nadziej je serem, porem i pieczarkami

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wody,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • masło klarowane.

Składniki na farsz:

  • 2 kawałki pora (tylko białe części),
  • 150 g żółtego sera,
  • 230 g pieczarek,
  • 3 łyżki twarogu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Mąkę, jajka, mleko, wodę i sól zmiksuj tak, by nie było widać mącznych grudek. Dodaj olej i zmiksuj jeszcze raz. Nabieraj chochlą porcję ciasta i smaż na roztopionym maśle z obu stron, aż do zrumienienia. 

Gdy naleśniki będą już gotowe, przygotuj farsz. Oczyść pieczarki i pokrój w plasterki. Tak samo posiekaj por. Podsmaż je razem na patelni przez kilka minut, a potem przełóż do miski. Zetrzyj ser i wymieszaj go w naczyniu z porem i pieczarkami. Dodaj pokruszony twaróg oraz przyprawy i jeszcze raz wymieszaj składniki. 

Na każdy naleśnik nałóż porcję nadzienia. Zawiń naleśniki w ruloniki i podgrzej jeszcze przez chwilę na patelni. Podawaj tak jaj lubisz - z sosem lub bez żadnych dodatków.

Więcej o: