Ze schabu robię coś lepszego niż kotlety. Bitki wychodzą mi prima sort, a to przez ważną zasadę

Ze schabu najczęściej robimy najsłynniejsze polskie kotlety lub pieczeń na święta. Mało osób jednak robi z niego bitki, ponieważ to mięso dość kapryśne i bywa, że wychodzi suche i twarde. Z tym przepisem nic takiego się nie stanie. Moje bitki schabowe zawsze są mięciutkie, a duszone w tym sosie sprawiają, że chce się je jeść i jeść.

Bitki ze schabu w sosie pieczarkowym to pomysł na obiad na każdą okazję. Sprawdzi się zarówno jako codzienny posiłek, jak również jako popisowe dnie podczas większych uroczystości. Moje bitki uwielbia cała rodzina, a to dlatego, że mam do nich konkretne podejście. Najpierw ostro, potem łagodnie. Chodzi oczywiście o sposób smażenia - najpierw krótko na mocnym ogniu, później łagodnie, by nabierały smaku i aromatu, kąpiąc się w sosie

Zobacz wideo Zobacz przepis na chili con carne - przepadniesz

Bitki ze schabu w sosie. Będą rozpływać się w ustach, dzięki metodzie "ostro-łagodnie"

Składniki:

  • ok. 1 kg schabu bez kości,
  • 2 niewielkie cebule,
  • ok. 700 g pieczarek,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, odrobina gałki muszkatołowej,
  • mąka,
  • masło,
  • śmietana do zabielenia sosu.

Bitki schabowe - sposób wykonania:

  1. Schab pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Następnie lekko rozbij i natrzyj ulubionymi przyprawami. Ja użyłam soli, pieprzu ziołowego i odrobiny słodkiej papryki. Odłóż na bok.
  2. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry. Cebulę pokrój w grubą kostkę lub posiekaj w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Każdy płat mięsa dokładnie obtocz w mące. Następnie porządnie rozgrzej patelnię pół na pół z masłem i olejem. Smaż płaty mięsa na dużej mocy palnika przez 30 sekund z każdej strony. Przełóż je na talerz.
  4. Na patelni, na której podsmażało się mięso, rozgrzej dodatkową porcję masła - nie musi być go dużo. Następnie zeszklij cebulę, czosnek i dodaj pieczarki. Kiedy z pieczarek odparuje woda, lekko je osól i dodaj pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz gałkę.
  5. Całość lekko podlej bulionem i dodaj mięso. Wymieszaj i zmniejsz moc palnika. Duś przez 15 minut na niewielkim ogniu. Następnie zabiel śmietaną. Duś przez kolejne 5 minut i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej o: