Sklepowe smarowidła nie mają do niej podjazdu. Zamykam w słoikach i mam śniadanie na kilka dni

Domowe smarowidło do chleba nie musi być oklepane. Dzięki prostym składnikom pasta pieczarkowa stanie się ulubionym dodatkiem do kanapek, tostów czy przekąską na imprezy. To zdrowa, smaczna i w dodatku szybka opcja, która zadowoli nie tylko miłośników grzybów.

Wiele osób szuka smarowidła, które doda smaku kanapkom, a jednocześnie nie będzie trudne w przygotowaniu. Pasta pieczarkowa sprawdzi się doskonale, bo przyrządza się ją z zaledwie kilku składników. Smak zależy głównie od jakości pieczarek, przypraw i dodatków, które zdecydujemy się dodać. Warto wspomnieć, smarowidło przygotowane w domu jest o wiele zdrowsze niż gotowe produkty ze sklepu często zawierające konserwanty i sztuczne dodatki.

Zobacz wideo Najszybsza pasta na kanapki. Sklepowe nie mają podjazdu

Z czego można zrobić pastę na kanapki? Wybór składników ma znaczenie

Podstawowym składnikiem pasty są oczywiście pieczarki, które można połączyć z różnymi dodatkami. Eksperymentuj ze świeżymi ziołami lub orzechami, które wprowadzą chrupkość. Dzięki różnym kombinacjom smarowidło zasmakuje każdemu, kto po nie sięgnie.

Składniki:

  • 300 g świeżych pieczarek,
  • średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g serka śmietankowego lub twarogu,
  • 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka posiekanej pietruszki.

Jak się robi smarowidło do chleba? Pasta pieczarkowa krok po kroku

Dzięki kremowej konsystencji i wyrazistemu smakowi, pasta pieczarkowa z łatwością może stać się nowym ulubieńcem w kuchni. Jest szybka do przygotowania, a do tego można ją przechowywać w słoiku, dzięki czemu idealnie nadaje się do spożycia przez kilka dni. Od czego zacząć?

  1. Oczyść pieczarki, pokrój je na małe kawałki, a cebulę i czosnek posiekaj drobno.
  2. Na patelni rozgrzej masło lub oliwę z oliwek, a następnie podsmaż cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Gdy stanie się miękka, dodaj pieczarki i smaż przez kilka minut, aż zmiękną i puszczą wodę.
  3. Kiedy grzyby będą gotowe, dopraw je solą, pieprzem i ziołami. Przełóż całość do miski i dodaj serek śmietankowy lub twaróg. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli wolisz bardziej kremową pastę, możesz zmiksować składniki za pomocą blendera.
  4. Pasta pieczarkowa jest gotowa do użycia. Można ją przechowywać w słoikach w lodówce przez 3-4 dni. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.
Więcej o: