Wiele osób szuka smarowidła, które doda smaku kanapkom, a jednocześnie nie będzie trudne w przygotowaniu. Pasta pieczarkowa sprawdzi się doskonale, bo przyrządza się ją z zaledwie kilku składników. Smak zależy głównie od jakości pieczarek, przypraw i dodatków, które zdecydujemy się dodać. Warto wspomnieć, smarowidło przygotowane w domu jest o wiele zdrowsze niż gotowe produkty ze sklepu często zawierające konserwanty i sztuczne dodatki.
Zobacz wideo Najszybsza pasta na kanapki. Sklepowe nie mają podjazdu
Z czego można zrobić pastę na kanapki? Wybór składników ma znaczenie
Podstawowym składnikiem pasty są oczywiście pieczarki, które można połączyć z różnymi dodatkami. Eksperymentuj ze świeżymi ziołami lub orzechami, które wprowadzą chrupkość. Dzięki różnym kombinacjom smarowidło zasmakuje każdemu, kto po nie sięgnie.
Składniki:
- 300 g świeżych pieczarek,
- średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g serka śmietankowego lub twarogu,
- 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka posiekanej pietruszki.
Jak się robi smarowidło do chleba? Pasta pieczarkowa krok po kroku
Dzięki kremowej konsystencji i wyrazistemu smakowi, pasta pieczarkowa z łatwością może stać się nowym ulubieńcem w kuchni. Jest szybka do przygotowania, a do tego można ją przechowywać w słoiku, dzięki czemu idealnie nadaje się do spożycia przez kilka dni. Od czego zacząć?
- Oczyść pieczarki, pokrój je na małe kawałki, a cebulę i czosnek posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej masło lub oliwę z oliwek, a następnie podsmaż cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Gdy stanie się miękka, dodaj pieczarki i smaż przez kilka minut, aż zmiękną i puszczą wodę.
- Kiedy grzyby będą gotowe, dopraw je solą, pieprzem i ziołami. Przełóż całość do miski i dodaj serek śmietankowy lub twaróg. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli wolisz bardziej kremową pastę, możesz zmiksować składniki za pomocą blendera.
- Pasta pieczarkowa jest gotowa do użycia. Można ją przechowywać w słoikach w lodówce przez 3-4 dni. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.