Nie wiem, czy ktoś w dzieciństwie nie miał okazji zajadać się ciągnącymi krówkami, do których był przyklejony kawałek papierka, którego nijak nie dało się oderwać. Dziś mamy dla was przepis na krówki bez papierka, za to z mnóstwem słodyczy. Jak zrobić pyszne, ciągnące mordoklejki w domu? Wystarczy masa krówkowa i spółka.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne ciasteczka z maszynki do mięsa
Domowe krówki. Przepis na cukierki jak sprzed lat
Składniki:
- puszka masy krówkowej (500 g),
- 140 g cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- ok. 1/4 kostki masła (50 g).
Domowe krówki - sposób wykonania:
- Przygotuj rondelek, najlepiej z grubym dnem i przełóż do niego masę krówkową. Włącz palnik na minimalną moc i dodaj oba cukry.
- Całość podgrzewaj, co chwilę mieszając. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj masło i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut.
- Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem. Papier warto wcześniej nasmarować odrobiną masła. Następnie wyłóż na blaszkę masę na cukierki i wyrównaj wierzch długim nożem.
- Blaszkę z masą na krówki pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a kiedy będzie już chłodna - włóż ją do lodówki. Pozostaw na kilka godzin i po tym czasie już możesz kroić masę na cukierki.
Widzisz, jakie to proste? Jeśli tęsknisz do smaków dzieciństwa, a nie chcesz jeść krówek z papierkiem, ten przepis jest stworzony dla ciebie. Najlepiej zrób podwójną porcję i poczęstuj znajomych i bliskich - każdy zasługuje na porządny wyrzut hormonów szczęścia.