Każdy ma ulubione dania kojarzące się z dzieciństwem. Dla mnie jednym z nich jest ryżanka, którą przed laty przygotowywała mi mama. Lekka, pachnąca i pożywna - nic dziwnego, że tak często pojawiała się w polskich domach. Choć dziś mało kto o niej pamięta, nic nie stoi na przeszkodzie, by przypomnieć sobie o tej klasyce i ponownie dodać ją do menu. Ryżanka to doskonała zupa na chłodne dni, a do tego łatwa do przygotowania.
Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny
Co dodać do zupy ryżowej? Idealne składniki, które wzbogacą smak
Wybór składników jest kluczowy dla uzyskania pełnego aromatu. Podstawą jest oczywiście rosół o głębokim, domowym smaku. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie kurczaka lub indyka, który doda potrawie głębi, a do tego mnóstwo warzyw, które najbardziej lubisz.
Składniki:
- 2 l rosołu,
- kurczak, który wcześniej gotował się w bulionie,
- 150 g ryżu,
- 3-4 ziemniaki,
- por,
- 2 marchewki,
- sól i pieprz,
- masło do zeszklenia pora,
- posiekana natka pietruszki do dekoracji.
Jak ugotować dobrą zupę ryżową? Sprawdzony sposób na aromatyczny posiłek
Ryżanka przyciąga prostotą i ekspresowym sposobem przygotowania. Kluczowe jest, by dobrze przyrządzić rosół, który jest tu bazą, a następnie odpowiednio dobrać proporcje ryżu i warzyw. Gotowanie na wolnym ogniu sprawia, że smaki się przegryzają, a potrawa staje się lepsza.
- Wlej gotowy rosół do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, dodaj wcześniej wypłukany ryż i gotuj przez około 10-15 minut, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. W razie potrzeby możesz dodać więcej wywaru lub wody, jeśli zupa jest za gęsta.
- W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę. Dodaj do gotującego się rosołu razem z marchewką pokrojoną w plastry lub kostkę. Gotuj, aż warzywa będą miękkie, co powinno zająć około 15 minut.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij pokrojonego pora. Pod koniec wrzuć go do garnka, dodaj również kawałki ugotowanego kurczaka.
- Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj gorącą, udekorowaną świeżą natką pietruszki. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.