Szare kluski, czyli tani obiad o bogatym smaku. Weź konkretne ziemniaki, a wyjdą najlepsze

Szare kluski, zwane także kluskami żelaznymi, to przysmak nie w kij dmuchał. Niby to zwyczajne kluchy ziemniaczane, a smakują tak, że wszystkie kawiory tego świata mogą się schować ze wstydu. Przepis na szare kluski jest prosty, ale kluczowa jest jedna rzecz. Chodzi o ziemniaki - nie mogą być pierwsze lepsze.

Są takie przepisy, które mimo tego, że zakładają użycie tanich i prostych składników, pozwalają zrobić absolutnie przepyszne dania uwielbiane przez pokolenia. Tak właśnie jest z mnóstwem przepisów na dania z ziemniaków, a dziś na tapet bierzemy szare kluski, zwane także kluskami żelaznymi. Mogą być dodatkiem do sosów, gulaszów i pieczeni lub stanowić samodzielne danie podkręcone skwarkami i pokruszonym twarogiem.

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na kuleczki ziemniaczane

Przepis jest naprawdę banalny, ale ziemniaki mogą wszystko zniszczyć. Jak zatem zrobić szare kluski, żeby smakowały jak u babci? Wybierz koniecznie mączyste ziemniaki. To takie, które mają największą zawartość skrobi. Szukaj ich pod oznaczeniem literą "C".

Szare kluski - przepis na przepyszny obiad za kilka złotych

Składniki:

  • 500 g mączystych ziemniaków,
  • 1 duże jajko,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • masło.

Szare kluski - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i oczyść. Następnie zetrzyj je na najdrobniejszych oczkach tarki. Możesz także zmielić je w maszynce.
  2. Jeśli ziemniaki puściły za dużo wody, lekko je odciśnij. Następnie dodaj mąkę, wbij jajko i dodaj sól do smaku. Łyżką dokładnie wymieszaj.
  3. W garnku zagotuj wodę z solą i łyżką masła. Ciasto na szare kluski przełóż na pokrywkę lub deskę do krojenia i łyżką zrzucaj kawałki ciasta na wrzątek.
  4. Szare kluski gotuj przez 3-5 minut, w zależności od tego, jak duże są. Podawaj okraszone skwarkami z cebulą, pokruszonym twarogiem lub na przykład jako dodatek do sosu grzybowego.
Więcej o: