Są takie przepisy, które mimo tego, że zakładają użycie tanich i prostych składników, pozwalają zrobić absolutnie przepyszne dania uwielbiane przez pokolenia. Tak właśnie jest z mnóstwem przepisów na dania z ziemniaków, a dziś na tapet bierzemy szare kluski, zwane także kluskami żelaznymi. Mogą być dodatkiem do sosów, gulaszów i pieczeni lub stanowić samodzielne danie podkręcone skwarkami i pokruszonym twarogiem.
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na kuleczki ziemniaczane
Przepis jest naprawdę banalny, ale ziemniaki mogą wszystko zniszczyć. Jak zatem zrobić szare kluski, żeby smakowały jak u babci? Wybierz koniecznie mączyste ziemniaki. To takie, które mają największą zawartość skrobi. Szukaj ich pod oznaczeniem literą "C".
Szare kluski - przepis na przepyszny obiad za kilka złotych
Składniki:
- 500 g mączystych ziemniaków,
- 1 duże jajko,
- 200 g mąki pszennej,
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- sól,
- masło.
Szare kluski - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i oczyść. Następnie zetrzyj je na najdrobniejszych oczkach tarki. Możesz także zmielić je w maszynce.
- Jeśli ziemniaki puściły za dużo wody, lekko je odciśnij. Następnie dodaj mąkę, wbij jajko i dodaj sól do smaku. Łyżką dokładnie wymieszaj.
- W garnku zagotuj wodę z solą i łyżką masła. Ciasto na szare kluski przełóż na pokrywkę lub deskę do krojenia i łyżką zrzucaj kawałki ciasta na wrzątek.
- Szare kluski gotuj przez 3-5 minut, w zależności od tego, jak duże są. Podawaj okraszone skwarkami z cebulą, pokruszonym twarogiem lub na przykład jako dodatek do sosu grzybowego.