Gdy serwuję "królową stołu", nikt nawet nie spojrzy na inną sałatkę. Chwila krojenia i gotowe

Idealna na lunch do pracy, imprezę z przyjaciółmi czy pyszną kolację. Jaką sałatkę zrobić na szybko? Wystarczy połączyć kilka składników. "Królowa stołu" skradła moje serce od pierwszego kęsa.

Wyczarowanie popisowych przystawek wcale nie musi się wiązać z czasochłonnymi przygotowaniami w kuchni. Na szczególne miejsce w moim kulinarnym notesie zasługuje makaronowa sałatka, której zrobienie zajmuje mi dosłownie kilka minut. Co więcej, świetnie sprawdzi się przy każdej okazji, robiąc wrażenie wizualne i smakowe na każdym, kto się na nią skusił.

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Co można dodać do sałatki z makaronem? Ekspresowa opcja z warzywami i szynką

Klasyczne i wszystkim dobrze znane sałatki (jak gyros czy jarzynowa) mogą ustąpić miejsca przystawce, która zachwyca bogactwem wielu warstw pysznych składników. Makaronowy rarytas kryjący się pod nazwą "królowa stołu" jest nie tylko lekki, lecz także soczysty.

Lista potrzebnych składników:

  • 250 g makaronu (np. kokardki, świderki, rurki),
  • por (biała część),
  • 2 czerwone papryki,
  • 200 g kukurydzy konserwowej,
  • 20 pomidorków koktajlowych,
  • 100 g sera żółtego (starty na tarce o grubych oczkach),
  • 150 g szynki konserwowej lub wędzonej (opcjonalnie można zastąpić wędzonym tofu dla wersji wege),
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku.
Sałatka, zdj. ilustracyjne
Sałatka, zdj. ilustracyjne Sałatka, zdj. ilustracyjne. fot.istock/Gyro

Jaką sałatkę zrobić na szybko? Jest naprawdę pyszna i sycąca

Gdy mamy już wszystkie składniki możemy przejść do przygotowywania sałatki. Nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności ani doświadczenia w kuchni. Idealnie sprawdzi się na mniejsze i większe okazje.

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i ostudź.
  2. Teraz czas na warzywa. Pora pokrój w cienkie półplasterki, paprykę w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
  3. Szynkę (albo tofu) pokrój w kostkę lub cienkie paski.
  4. W dużej misce wymieszaj makaron, pora, paprykę, kukurydzę, pomidorki, ser żółty i szynkę (lub tofu).
  5. Na koniec przygotuj sos. Dodaj jogurt, dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj całość. Smacznego!
Więcej o: