Wiejskie kluski to kulinarny hit. Zrobisz je z trzech składników. Knedle się przy nich chowają

To potrawa prosto z Galicji, którą zajadają się mieszkańcy Puszczy Sandomierskiej. Jest pyszna, sycąca i banalna w przygotowaniu. Kluski w takim wydaniu są świetnym pomysłem na obiad zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.

Kacapoły zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych, jednak mieszkańcy innych regionów kraju mogli nie słyszeć o tym daniu. To okrągłe lub kuliste kluski przygotowane z ziemniaków, które w wersji jarskiej podawano w piątki, a w wydaniu mięsnym, ze względu na łatwą dostępność składników, były spożywane przez cały rok. Jak je zrobić?

Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny

Czym są kacapoły? Za taki obiad domownicy będą cię nosić na rękach

Jak czytamy na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, kacapoły są podawane najczęściej na ciepło okraszone skwarkami, tłuszczem lub smażoną cebulką.

Kacapoły, jako danie obiadowe, były często sporządzane ze względu na łatwą dostępność produktów (ziemniaki i słonina) potrzebnych do ich przygotowania. Kiedyś rytm życia naszych przodków wyznaczały cykle przyrody, a to, co znajdowało się na stole, było uzależnione od pór roku.

Kluski przygotowywane są na bazie masy ziemniaczanej z dodatkiem twarogu, dlatego można je podawać zarówno na słono, jak i na słodko, np. z musem malinowym, cynamonem lub śmietaną. Inaczej nazywane są keglami.

Jak zrobić kacapoły? Wychodzą mięciutkie i przepyszne

Wiejskie kluski to świetny pomysł zarówno na danie obiadowe, jak i na kolacje. Jak je przyrządzić? Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • dwa kilogramy ziemniaków,
  • jajko,
  • 300 g twarogu,
  • sól i pieprz.
Jak zrobić kacapoły?
Jak zrobić kacapoły? Fot. Arkadiusz Ccichocki / Agencja Wyborcza.pl

Zanim przystąpisz do przygotowywania klusek, ugotuj kilogram ziemniaków w osolonej wodzie, a następnie przeciśnij je przez praskę i odstaw, by wystygły.

  1. Drugi kilogram zetrzyj na tarce o małych oczkach i odsącz z nadmiaru wody.
  2. Połącz oba rodzaje ziemniaków w misce i wymieszaj.
  3. Weź drugą miskę i przeciśnij przez praskę twaróg, dodaj jajko, sól i pieprz, a potem wymieszaj.
  4. Z masy ziemniaczanej oderwij kawałek i uformuj kulkę, rozgnieć ją na płasko i nabierz łyżeczkę twarogowego farszu. Zawiń i ponownie uformuj kulkę, aby masa "otulała" twaróg.
  5. Kacapoły wrzuć do wrzątku i gotuj około pięciu minut, aż wypłyną na powierzchnię.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: