-
Haps
-
Jak przygotować
- Ruchanki są sto razy lepsze od racuchów. Tak puszyste, że specjalnie pojedziesz po nie na Kaszuby
Ruchanki są sto razy lepsze od racuchów. Tak puszyste, że specjalnie pojedziesz po nie na Kaszuby
Każdy region naszego pięknego kraju może poszczycić się swoimi własnymi przepisami, które są nieznane mieszkańcom innych części Polski lub są dla nich czymś nietypowym, czasami przez osobliwą nazwę. Tak jest w przypadku kaszubskich ruchanek, których nazwa może i jest zabawna, ale smak bajeczny. Jak zrobić puszyste placuszki, przez które na dobre porzucisz racuchy? To łatwizna.
Ruchanki kaszubskie są zdecydowanie warte grzechu. Te puszyste, delikatne placki, które na patelni rosną prawie pod sufit, smakują jak spełnione marzenie. Mają dość osobliwą nazwę, która odnosi się do drożdży. Wszystkie gospodynie czekały, aż drożdże "ruszą" ciasto, ale nazwa została nieco uproszczona i dlatego nie mówimy "ruszanki", a właśnie ruchanki. Jak je zrobić? Przepis jest naprawdę prosty.
Zobacz wideo Zobacz przepis na racuchy z jabłkami na cydrze
Przepis na ruchanki. Placuszki sto razy lepsze od racuchów
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 500 ml ciepłego mleka,
- 50 g świeżych drożdży,
- 3 średnie jajka,
- łyżka cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- olej do głębokiego smażenia,
- szczypta soli,
- opcjonalnie 2 kwaśne jabłka.
Kaszubskie ruchanki - sposób wykonania:
- Mleko podgrzej do 40 stopni. Do miski wkrusz drożdże i rozetrzyj je z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wlej ok. 120 ml podgrzanego mleka. Wymieszaj i poczekaj, aż drożdże "ruszą". To powinno potrwać nie dłużej niż kwadrans.
- Kiedy rozczyn rośnie, roztrzep jajka i rozpuść masło. Następnie przygotuj duży rondel, przelej do niego resztę mleka i partiami dodawaj mąkę oraz jajka i miksuj mikserem na wolnych obrotach lub mieszaj trzepaczką, cały czas podgrzewając na minimalnej mocy palnika.
- Kiedy składniki względnie się połączą, dodaj roztopione masło, zdejmij ciasto z ognia i wymieszaj. Sprawdź, czy nie jest za gorące. Jeśli nie, dodaj wyrośnięte drożdże i całość dokładnie wymieszaj.
- Jeśli chcesz, na tym etapie możesz dodać do ciasta obrane i pokrojone lub starte jabłka.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej sporą ilość oleju. Następnie głęboką łyżką nakładaj na nią porcje ciasta na ruchanki. Smaż je na małym ogniu, aż podrosną i z obu stron staną się rumiane i apetyczne.