Jak zrobić dobre pączki z marmoladą? Sekret tkwi w idealnym cieście, skomponowanym na bazie najlepszych składników oraz optymalnej temperaturze smażenia.
Za co tak bardzo kochamy pączki z marmoladą? Przepisy na pączki z marmoladą różaną cieszą się dużą popularnością już od wielu lat, a prawdziwe apogeum przeżywają w momencie, gdy w kalendarzu nastaje on - tłusty czwartek - dzień, który uwielbiają wszystkie łasuchy.
Choć w dzisiejszych czasach na półkach ulubionych piekarni znaleźć można pączki z wszelkiego rodzaju fantazyjnym nadzieniem, to tak naprawdę wiele osób wciąż chętnie sięga po klasykę, czyli właśnie pączki z marmoladą. Przepis na pączki z marmoladą jest wciąż na topie. Łączy w sobie smak tradycji i przywiązanie do tego, co znamy z czasów dzieciństwa.
Pączki z marmoladą to deser bardzo prosty, bo łączący w sobie jedynie ciasto drożdżowe i słodkie nadzienie, czyli marmoladę różaną. Marmolada różana ma bardzo charakterystyczny, intensywny smak. Choć bez problemu można znaleźć ją na półkach sklepowych, to wiele osób przygotowuje marmoladę różaną do pączków samodzielnie, bo to właśnie ten domowy wyrób jest najsmaczniejszy i nie do podrobienia.
Jak zrobić domowe pączki z marmoladą? Przepis na te łakocie - wbrew temu, co mogłoby się wydawać - nie jest trudny, jednak wymaga trochę cierpliwości i wprawy oraz dbałości o szczegóły. Tylko wówczas mamy pewność, że nasz wypiek będzie dokładnie taki, jaki powinien być.
Do przygotowania smakowitych domowych pączków z marmoladą różaną, będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego. W misce mieszamy ze sobą pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i 100 ml mleka (mleko należy wcześniej podgrzać). Dokładnie mieszamy, a następnie zakrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Gdy zaczyn będzie gotowy, przystępujemy do przygotowywania ciasta. Na stolnicę wsypujemy pozostałą mąkę, a następnie dodajemy resztę cukru, żółtka, odrobinę soli, roztopione i przestudzone masło, a także pozostałą część mleka (musi być ciepłe) oraz zaczyn drożdżowy i alkohol, jeśli go używamy (alkohol sprawia, że pączki chłoną mniej tłuszczu podczas smażenia). Składniki dokładnie ze sobą mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub przełożyć składniki do misy robota kuchennego i wyrabiać przy pomocy haków do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.
Przepis na dobre pączki z marmoladą wymaga trochę czasu, ponieważ bazuje na cieście drożdżowym, które musi wyrosnąć. Gdy nasze ciasto podwoi już swoją objętość, przekładamy je na stolnicę posypaną lekko mąką. Co robimy dalej?
Zobacz też: Wytrawne pączki ze specjalnym farszem polecają się na sobotni obiad. Zaskakująco pyszne