Zamiast do wody, wrzuć je do pieca. Meksykańskie pierogi kładą ruskie na łopatki

Pierogi z pieca to smaczna alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych wersji. W meksykańskim wydaniu zyskują wyjątkowy charakter. Są niezwykle aromatyczne, sycące i pełne wyrazistych smaków. To doskonały pomysł na kulinarną odmianę, która zachwyci nawet najbardziej wymagających amatorów pierogów.

W moim domu pierogi cieszą się statusem królewskiego dania. Mam w końcu pod dachem prawdziwych pierogożerców, którzy zawsze proszą o dokładki. Żeby urozmaicić nasze kulinarne przygody, zaczęłam eksperymentować z różnymi smakami, inspirowanymi kuchniami świata. I tak pewnego dnia powstała meksykańska wersja pierogów z pieca - pełna intensywnych przypraw, soczystych dodatków i kolorów, które kuszą samym widokiem. Okazało się, że rodzinka pokochała ten pomysł i teraz goszczą u nas na stałe. Chcesz spróbować? Przepis nie sprawi ci kłopotu.

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Z czym są pierogi meksykańskie? Ich nadzienie rozpływa się w ustach

Bazą farszu do meksykańskich pierogów jest czerwona fasola, która z powodzeniem zastępuje mięso. Dzięki niej danie jest sycące i pełne wartości odżywczych. Aromatyczne przyprawy łączą wszystkie smaki w pyszną, spójną całość, która stanowi idealną propozycję na charakterny obiad. Poniżej znajdziesz składniki na 20-25 sztuk.

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • pół łyżeczki soli,
  • 3/4 szklanki ciepłej wody.

Na nadzienie:

  • puszka czerwonej fasoli,
  • puszka kukurydzy,
  • czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę,
  • mała czerwona cebula,
  • 100 g startego sera cheddar
  • ząbek czosnku.
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki chili w proszku,
  • łyżka oleju do smażenia.
Pierogi na talerzu
Pierogi na talerzu Fot. Mikołaj Kuras / Agencja Wyborcza.pl

To najlepsze pierogi z pieca. Meksykańska wersja zachwyci domowników

Przygotowanie pierogów z pieca to niemała zabawa, która w końcowym efekcie wynagradza każdą chwilę spędzoną w kuchni. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, by łatwo się z nim pracowało. A nadzienie? To ono jest gwiazdą całej potrawy. Dobrze je dopraw i dopasuj smaki do własnych upodobań.

Zobacz też: Ziemniaki po cabańsku na duży głód. Wyśmienitą pieczonkę zrobisz z pysznymi dodatkami

  1. W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj olej i ciepłą wodę. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Smaż, aż zmiękną.
  3. Następnie wrzuć fasolę, kukurydzę oraz przyprawy. Podsmaż wszystko przez kilka minut, aż smaki się połączą. Na koniec wsyp starty ser cheddar, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
  4. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj kółka. Na każde nałóż porcję nadzienia, zlep brzegi i uformuj pierogi.
  5. Gotowe pierogi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopni przez 20-25 minut, aż będą złociste.

PORADA! Pierogi z pieca świetnie smakują z domowym guacamole, które podkreśla ich meksykański charakter. Wystarczy rozgnieść dojrzałe awokado, dodać sok z limonki, szczyptę soli, pieprzu i posiekaną kolendrę. Jeśli lubisz wyrazistszy smak, dodaj czosnek lub odrobinę chili.

Więcej o: