Jakiś czas temu moja mama opowiadała mi, że uwielbiała w soboty chodzić ze swoją mamą na bazar, bo wtedy na koniec zakupów zawsze kupowały pół woreczka owocowych galaretek, które sprzedawca wycinał z dużej blachy. Mówiła, że to smak dzieciństwa i chociaż dziś też można kupić podobne słodkości, to już nie to samo. Postanowiłam więc spróbować, czy cukrowe galaretki jak za komuny można zrobić w domowym zaciszu. Pobiegłam więc do sklepu po soczyste pomarańcze, żelatynę i zabrałam się do pracy.
Zobacz wideo Zrobiłam galaretki w cukrze jak z PRL-u. Wyszły przepyszne
Pomarańczowe galaretki w cukrze. Przepis z PRL-u, który kochamy do dziś
Składniki:
- ok. 400 ml soku z pomarańczy,
- 60 g żelatyny,
- cukier.
Galaretki w cukrze - sposób wykonania:
- Zacznij od wyciśnięcia soku z pomarańczy. Następnie przecedź go przez gazę, by oddzielić resztki miąższu od soku.
- Sok wlej do garnka i dodaj ok. 80-100 g cukru. Podgrzewaj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zdejmij garnek z ognia, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilkanaście minut, aż sok zacznie tężeć.
- Przygotuj foremkę i wyłóż ją folią do żywności. Ja miałam silikonową keksówkę, ale możesz użyć np. małej tortownicy lub silikonowych papilotek do babeczek. Następnie przelej tężejącą galaretkę i włóż na kilka do kilkunastu godzin do lodówki - ja włożyłam na całą noc.
- Kiedy galaretka już pięknie stężeje, ostrożnie wyjmij ją z pojemnika lub foremki i ostrym nożem pokrój na kawałki. Każdy kawałek obtocz w cukrze i ułóż na talerzyku. W kilka chwil galaretki znikną co do jednej.
Podobne galaretki możesz zrobić z gotowych soków z kartonów, na przykład z wiśniowego, malinowego lub jabłkowego. Pamiętaj jednak, że takie soki często są już słodzone, wówczas po prostu dodaj mniej cukru, by galaretki nie były za słodkie.