Zrobiłam galaretki w cukrze jak z PRL-u. Zdziwiłam się, jak pyszne wyszły

Są takie smaki, do których tęsknią wszyscy wychowani w słusznie minionych czasach Polski Ludowej. Możemy wymienić choćby blok czekoladowy, ciepłe lody i oczywiście owocowe galaretki w cukrze, które sprzedawane były na bazarach na wagę. Postanowiłam sprawdzić, czy ten przysmak można zrobić samodzielnie w domu. Otóż można i to naprawdę łatwo i pysznie.

Jakiś czas temu moja mama opowiadała mi, że uwielbiała w soboty chodzić ze swoją mamą na bazar, bo wtedy na koniec zakupów zawsze kupowały pół woreczka owocowych galaretek, które sprzedawca wycinał z dużej blachy. Mówiła, że to smak dzieciństwa i chociaż dziś też można kupić podobne słodkości, to już nie to samo. Postanowiłam więc spróbować, czy cukrowe galaretki jak za komuny można zrobić w domowym zaciszu. Pobiegłam więc do sklepu po soczyste pomarańcze, żelatynę i zabrałam się do pracy. 

Zobacz wideo Zrobiłam galaretki w cukrze jak z PRL-u. Wyszły przepyszne

Pomarańczowe galaretki w cukrze. Przepis z PRL-u, który kochamy do dziś

Składniki:

  • ok. 400 ml soku z pomarańczy,
  • 60 g żelatyny,
  • cukier.

Galaretki w cukrze - sposób wykonania:

  1. Zacznij od wyciśnięcia soku z pomarańczy. Następnie przecedź go przez gazę, by oddzielić resztki miąższu od soku. 
  2. Sok wlej do garnka i dodaj ok. 80-100 g cukru. Podgrzewaj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zdejmij garnek z ognia, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilkanaście minut, aż sok zacznie tężeć.
  3. Przygotuj foremkę i wyłóż ją folią do żywności. Ja miałam silikonową keksówkę, ale możesz użyć np. małej tortownicy lub silikonowych papilotek do babeczek. Następnie przelej tężejącą galaretkę i włóż na kilka do kilkunastu godzin do lodówki - ja włożyłam na całą noc. 
  4. Kiedy galaretka już pięknie stężeje, ostrożnie wyjmij ją z pojemnika lub foremki i ostrym nożem pokrój na kawałki. Każdy kawałek obtocz w cukrze i ułóż na talerzyku. W kilka chwil galaretki znikną co do jednej. 

Podobne galaretki możesz zrobić z gotowych soków z kartonów, na przykład z wiśniowego, malinowego lub jabłkowego. Pamiętaj jednak, że takie soki często są już słodzone, wówczas po prostu dodaj mniej cukru, by galaretki nie były za słodkie.

Więcej o: