Przepis na ciasteczka kruche to świetny sposób na to, by w kilka chwil poprawić sobie humor i zaserwować bliskim talerz pełen domowych słodkości. Te ciasteczka wyjdą każdemu i każdemu przywołają cudowne wspomnienia. Jeśli lubisz od czasu do czasu sobie dosłodzić, nie ma na to lepszego sposobu niż te pyszne i łatwe ciastka. Najlepiej już nagrzewaj piekarnik.
Zobacz wideo Zobacz przepis na ciasteczka z maszynki do mięsa
Przepis na ciasteczka jak z dzieciństwa. Łatwiej się nie da
Składniki:
- 300 g schłodzonego masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- opcjonalnie: żółtko i łyżka kwaśnej śmietany.
Kruche ciasteczka - sposób wykonania:
- Na czysty blat przesiej mąkę i dodaj masło. Żeby ułatwić sobie pracę, wcześniej możesz je posiekać nożem. Następnie dodaj cukier i długim nożem przesiekaj całość na kruszonkę.
- Zacznij energicznie zagniatać ciasto i kiedy składniki dokładnie się już połączą, uformuj ciasto w kulę i owiń folią. Odłóż do lodówki, by się schłodziło. Wystarczy pół godziny, ewentualnie dziesięć minut w zamrażalniku.
- Schłodzone ciasto wyjmij na stolnicę i rozwałkuj na dość cienki placek. Następnie zajmij się kształtem ciasteczek. Możesz użyć foremek np. od pierniczków. Możesz także wycinać je kieliszkiem lub formować w dłoniach.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i ułóż na niej ciasteczka. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez ok. 15 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia i zajadaj.
Kruche ciasteczka udekoruj dowolną polewą. Możesz także zatopić w cieście kawałki czekolady, pokruszone batoniki lub kandyzowane owoce. Jeśli dodasz do ciasta łyżkę gorzkiego kakao, zrobisz przepyszne, czekoladowe ciasteczka. Bez względu na to, którą opcję wybierzesz, na pewno każdy z chęcią sięgnie po kolejne i kolejne.