Co na obiad z mięsa mielonego? Zapomnij o kotletach, ta pieczeń rzuci cię na kolana

Co zrobić z mięsa mielonego, kiedy kotlety nam się przejadły? Nie musisz kombinować ze skomplikowanymi przepisami, tylko wypróbuj recepturę, którą uwielbiają pokolenia. Na obiad zrób klops z jajkiem. Każdy poprosi o dokładkę, ale pamiętaj, by zadbać o jedną rzecz.

Kiedy myślimy o obiedzie z mięsa mielonego, oczywiście pierwsze co przychodzi nam do głowy to kotlety. Możemy także pomyśleć o zupie meksykańskiej, faszerowanej papryce, sosie do spaghetti i gołąbkach. A pamięta ktoś jeszcze o starym przepisie na pieczeń z mięsa mielonego, czyli kultowy klops lub pieczeń rzymską? Klops, obowiązkowo z jajkiem, to idealne danie na codzienny lub świąteczny obiad. Żeby pieczeń wyszła pyszna i soczysta, zadbaj o odpowiednie mięso. Najlepiej sprawdzą się dwa rodzaje - lekko przerośnięta wieprzowina oraz tłusty drób. Polecam mięso mielone z udźca indyka oraz karkówkę wieprzową. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na roladę z mięsa mielonego

Obiad z mięsa mielonego. Zrób soczysty klops z jajkiem

Składniki:

  • 600 g mielonej, lekko przerośniętej  karkówki wieprzowej,
  • 600 g mielonego mięsa z indyka, najlepiej z udźca,
  • 7 jajek,
  • 1 por,
  • kilka listków czosnku niedźwiedziego (lub płaska łyżeczka suszonego czosnku),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz, słodka papryka, kminek,
  • musztarda,
  • opcjonalnie kilka pieczarek podduszonych na maśle.

Klops z jajkiem - sposób wykonania:

  1. Por pokrój w drobne półkrążki i zeszklij go na rozgrzanym maśle. Sześć jajek ugotuj na twardo w wodzie z dodatkiem octu, by nie pękły.
  2. Mięso mielone przełóż do miski. Czosnek niedźwiedzi drobno posiekaj (możesz także użyć natki pietruszki), a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Do mięsa dodaj zeszklonego pora, wbij jajko oraz oba czosnki, a także chrzan. Zacznij wyrabiać masę tak, jak na kotlety mielone, dosypując bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  3. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. W przepisie nie podaliśmy majeranku, ze względu na to, że pasuje bardziej do wieprzowiny, jeśli jednak lubisz tę przyprawę, śmiało ją dodaj.
  4. Przygotuj formę keksową, nasmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż połowę masy do keksówki i ułóż ugotowane jajka w rządku, jedno obok drugiego. Jajka przykryj pozostałym mięsem. Dwie solidne łyżki musztardy wymieszaj ze szczyptą kminku i posmaruj nią wierzch pieczeni.
  5. Klops piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-50 minut. Podawaj na ciepło z ziemniakami i ulubioną surówką lub na zimno z sosem pomidorowym lub koperkowym.
Więcej o: