Takich frytek nie zjesz nawet w fast foodach. Przed smażeniem wykąp je w tym napoju. Wyjdą chrupiące

Kochają je zarówno dorośli, jak i dzieci. W domu nie zawsze wychodzą takie jak w restauracji, ale na szczęście jest na to pewien sprytny sposób. Jak zrobić idealne chrupiące frytki? Przyda ci się popularny napój.

Złociste, chrupiące i miękkie w środku - właśnie takie powinny być perfekcyjne frytki. Jednak te robione w domowym zaciszu często wychodzą zbyt twarde lub się rozpadają. Jak zrobić pyszne domowe frytki? Okazuje się, że wystarczy jeden zabieg, a wyjdą lepsze niż w restauracji. Warto wykorzystać do tego... colę. 

Zobacz wideo Sposób na domowe frytki belgijskie [PRZEPIS]

Skąd pochodzą frytki? Ta kwestia od wielu lat wzbudza dyskusję 

Chociaż belgijskie frytki uchodzą za "klasykę", tak naprawdę do końca nie wiadomo, jaka jest ich historia. Francuzi uważają, że to oni jako pierwsi podawali je na paryskim moście Pont Neuf, Belgowie zaś twierdzą, że najpierw jedli je belgijscy rybacy nad rzeką Mozą. Chociaż ich pochodzenie wciąż jest kwestią sporną, w obu krajach frytki są uznawane za potrawę narodową, ale przygotowuje się je w odmienny sposób. W Belgii krojone są w grubsze słupki i smażone dwukrotnie, aby były bardziej chrupiące. We Francji zaś są cieńsze, a ich grubość nie powinna przekraczać 1 cm.

Jak zrobić domowe chrupiące frytki? Spróbuj, a już nigdy nie zrobisz ich inaczej

Sekretem chrupiących frytek jest moczenie ziemniaków. Wcale nie chodzi jednak o tradycyjną marynatę, a o popularny gazowany napój. Mało kto wie, że dzięki zawartości cukru wrzucenie pokrojonych ziemniaków do coli sprawi, że po upieczeniu ich skórka zrobi się chrupiąca. Do przygotowania frytek potrzebujesz:

  • 1,5 litra coli,
  • 700 g ziemniaków,
  • 10 g skrobi,
  • olej do smażenia,
  • sól.
Jak zrobić domowe chrupiące frytki?
Jak zrobić domowe chrupiące frytki? istock/@schankz

Najlepszym gatunkiem ziemniaków na frytki będzie typ B lub C. Dobrze sprawdzą się odmiany takie jak Lord, Bryza, Finezja, Augusta, Pasat, Glada lub Fresco.

  1. Przed smażeniem frytek obierz ziemniaki, pokrój je w słupki i wrzuć do gazowanej kąpieli na około 15 minut. Po wyjęciu z napoju dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem.
  2. Na patelni rozgrzej olej, a kiedy frytki będą suche, obtocz je w skrobi i wrzuć na patelnię.
  3. Smaż na złoto z obu stron. 
  4. Po zdjęciu z patelni wyłóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: