Zamiast rolady z przepisu mamy, zrobiłam coś, co wygląda jak skórka żyrafy. Zniknęła w mgnieniu oka

Rolada biszkoptowa z bananem to pyszne i lekkie ciasto, które idealnie sprawdzi się jako deser na każdą okazję. Dzięki wilgotnemu, aksamitnemu kremowi i delikatnemu biszkoptowi, zyskuje uznanie nawet tych, którzy nie przepadają za wypiekami. Oprócz walorów smakowych, świetnie prezentuje się na stole.

Wiele osób kojarzy rolady biszkoptowe z klasycznymi podłużnymi wypiekami, które mogą wydawać się trudne do przygotowania. Jednak ten rarytas jest banalnie prosty, wystarczy stosować się do wskazówek, a finalnie na pewno wyjdzie. Jestem przekonana, że smak przypadnie do gustu wszystkim łasuchom (dzieci będą zachwycone), a amatorzy słodkości zapytają o przepis. Dzięki delikatnemu biszkoptowi i pysznemu kremowi, ciasto będzie doskonałym deserem zarówno na przyjęcia, urodziny, jak i spotkania w gronie rodziny oraz przyjaciół przy kawie.

Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady. Świętujemy Święto Czekolady czekoladą!

Jak zrobić dobry biszkopt, który nie opada? Zastosuj się do kilku zasad

Przede wszystkim kluczowe jest prawidłowe ubijanie jajek, które nadadzą ciastu odpowiednią lekkość. Kolejnym ważnym krokiem jest dodanie mąki w odpowiedniej ilości, aby nie przytłoczyć masy. Całość należy piec w dobrze nagrzanym piekarniku, by mogła równomiernie wyrosnąć.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 150 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki kakao,
  • łyżka mleka.

Składniki na krem:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 80 g czekolady mlecznej lub deserowej,
  • 2 banany.

Ciasto żyrafa krok po kroku. Jak przygotować roladę biszkoptową z bananem?

Ciasto żyrafa to zabawna, a zarazem niezwykle efektowna wersja klasycznej rolady biszkoptowej. Charakterystyczny wzór, przypominający cętki zwierzęcia, sprawia, że deser prezentuje się nietuzinkowo. W połączeniu z bananem i lekkim kremem zyskuje przyjemny, delikatny smak.

  1. Zacznij od przygotowania biszkoptu, który będzie miał dwie wersje: klasyczną i kakaową. Rozgrzej piekarnik do 180°C, a formę do pieczenia wyściel papierem.
  2. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym, aż masa podwoi objętość. Następnie dodaj przesianą mąkę oraz szczyptę soli, delikatnie mieszając, aby całość pozostała puszysta. Na koniec wlej łyżkę mleka. Z gotowej masy odlej szklankę ciasta i dodaj do niej kakao.
  3. Na blaszkę wylej jasną masę, a na nią za pomocą łyżki wylewaj ciasto kakaowe, tworząc kształty, jakie ma na sobie żyrafa. Biszkopt piecz przez 15-20 minut, aż stanie się złocisty. Ciasto wyjmij z piekarnika i natychmiast zwiń przy pomocy ściereczki i pozostaw do wystudzenia.
  4. W tym czasie przygotowuj krem. W misce ubij śmietanę kremówkę, aż stanie się gęsta. Następnie dodaj serek mascarpone i cukier puder. Wszystko dokładnie wymieszaj na gładką masę. W międzyczasie roztop czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, a następnie odstaw do ostygnięcia. Kiedy czekolada będzie chłodna, dodaj ją do kremu i dokładnie wymieszaj.
  5. Banany obierz i pokrój w plasterki. Gdy biszkopt wystygnie, delikatnie odwiń go ze ścierki i wysmaruj przygotowanym kremem. Na wierzchu ułóż kawałki banana. Ciasto ponownie zawiń w roladę i włóż do lodówki na około godzinę. Po tym czasie deser jest gotowy do podania. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.
Więcej o: