Już nie robię tradycyjnych zapiekanek. Bagietki w tym wydaniu smakują jeszcze lepiej. Znikają w mig

Co można zrobić szybko na przekąskę, która napełni głodne brzuchy? Zamiast tradycyjnych zapiekanek postaw na podobne, acz znacznie bardziej efektowne danie, które posmakuje każdemu. Jest pyszne i łatwe w przygotowaniu, gdyż głównym składnikiem są bagietki.

Jeśli szukasz pomysłu na smaczną przekąskę imprezową, do oglądania serialu czy grania w planszówki ze znajomymi, postaw na bagietki na ciepło w niecodziennym wydaniu. Co więcej, doskonale sprawdzą się również na śniadanie i kolację. Można rzec, że to zapiekanki inaczej, jednak sposób, w jaki je przygotujesz, zrobi wrażenie. Będą wyglądały bosko i smakowały jeszcze lepiej.

Zobacz wideo Ziemniaczana zapiekanka z mięsem. Dla zawsze głodnych

Co można zrobić szybko na przekąskę? Zapomnij o zapiekankach

Tradycyjne zapiekanki z pieczywa najczęściej przygotowuje się na chrupiącej bagietce. Podstawowymi składnikami zazwyczaj są ser, szynka i pieczarki, choć oczywiście wiele zależy od naszych upodobań. Można dodać do nich ulubione warzywa, papryczki jalapeno, kukurydzę, salami, kiełbasę, różne gatunki sera, podsmażonego kurczaka, a po zrobieniu posypać rukolą bądź szczypiorkiem. Opcji jest naprawdę sporo. Jednak tym razem, zamiast układać je na pieczywie, wypróbuj nieco innego sposobu. Zrób bagietki w wersji faszerowanej. Czego będziesz potrzebować?

Składniki:

  • bagietki,
  • ser żółty, np. mozzarella - najlepiej w plastrach i kawałku,
  • szynka lub/i salami,
  • plastry boczku,
  • sos pomidorowy,
  • ketchup,
  • majonez,
  • wykałaczki.

PORADA! Tak jak w przypadku tradycyjnych zapiekanek, tutaj również masz dowolność, jeśli chodzi o ilość składników. Faszerowane bagietki będą smakowały równie dobrze z dodatkiem drobno pokrojonych pieczarek czy papryczek, które dodadzą im ostrości.

Co można zrobić szybko na przekąskę?
Co można zrobić szybko na przekąskę? Co można zrobić szybko na przekąskę? Fot. pexels.com / rdne

Jak przyrządzić bagietki? Zapiekanka w nowoczesnym wydaniu

Przygotowanie faszerowanego specjału rozpocznij od przekrojenia bagietek, jednak nie przecinaj ich do końca. Następnie wysmaruj wnętrze sosem pomidorowym (lub majonezem, jak wolisz), ułóż na nim najpierw szynkę, potem salami i na końcu ser żółty w plastrach. Nie żałuj składników. Możesz też dodać warstwę ketchupu, jeśli nie przeszkadza ci w opcji na ciepło. Co dalej?

Zobacz też: Wiejskie kluski to kulinarny hit. Zrobisz je z trzech składników. Knedle się przy nich chowają

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  2. Bagietki zamknij i owiń plasterkami boczku. By nie spadały, użyj wykałaczek.
  3. Ułóż je na kratce lub blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i schowaj do piekarnika.
  4. Piecz około 15-20 minut, do zarumienienia boczku. 
  5. Na tarce zetrzyj niewielką ilość żółtego sera. 5-7 minut przed końcem pieczenia posyp nim bagietki.
  6. Podawaj gorące. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: