-
Haps
-
Jak przygotować
- Kiedy babcia gotowała tę zupę, ustawialiśmy się w kolejce z talerzami. Małe kuleczki były najlepsze
Kiedy babcia gotowała tę zupę, ustawialiśmy się w kolejce z talerzami. Małe kuleczki były najlepsze
Zupa kuleczkowa, czy też zupa zacierkowa, to jedna z tych potraw, które już samym zapachem przypominają mi dzieciństwo. Babcia gotowała ją zawsze zimą, bo była sycąca i cudownie rozgrzewała po całym dniu szaleństw na sankach. Jak ją zrobić? To łatwizna, ale ja dodaję jeszcze jeden składnik od siebie.
Na zupę zacierkową w moim domu zawsze mówiło się zupa kuleczkowa, a to właśnie przez niewielkie kuleczki z ciasta, które zawsze wyławiałam łyżką na samym początku. Przepis na tę zupę znam jeszcze z czasów dzieciństwa i pamiętam, że oprócz kuleczek był także boczek i ziemniaki. Ja jednak postanowiłam tę zupę podrasować po swojemu i zaczęłam dodawać do kuleczkowej suszone grzyby. Nie żałuję ich, bo świetnie podkręcają smak, a moja piwnica tonie w słoikach z suszonymi prawdziwkami i podgrzybkami. Jak zatem zabrać się za zupę kuleczkową? Oto przepis na zupę z mnóstwem smaku.
Zobacz wideo Jak uratować przesolony rosół? Mamy na to sposób
Zupa kuleczkowa - przepis dla każdego miłośnika prostych potraw
Składniki:
- ok. 2 l bulionu lub lekkiego rosołu,
- 2 marchewki,
- kilka ziemniaków,
- 1 większa cebula,
- ok. 200 g boczku wędzonego,
- garść suszonych grzybków,
- mąka i woda na zacierki,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
- posiekany koperek lub natka pietruszki.
Zupa kuleczkowa - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i wytop w nim pokrojony w kostkę boczek. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę oraz marchewkę startą na tarce i chwilę podsmażaj.
- Kiedy całość się podsmaży, zalej składniki bulionem, dodaj pokruszone w dłoniach suszone grzybki oraz kilka listków laurowych i 3-4 kulki ziela angielskiego. Gotuj całość na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą niemal całkowicie miękkie.
- Gdy zupa się gotuje, przygotuj zacierki. Z mąki, wody i odrobiny soli zagnieć ciasto. Konsystencją powinno przypominać dobrze wyrobione ciasto na pierogi. Następnie odrywaj z ciasta małe kawałki i w dłoniach formuj je w kształt kuleczek. Zacierki wkładaj do miski podsypanej mąką, by się nie posklejały.
- Gotowe zacierki wrzucaj do gotującej się zupy, następnie dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze przez 5 minut, żeby zacierki nie były w środku surowe. Przed podaniem podsyp posiekaną natką lub koperkiem. Możesz dodać odrobinę soku z kiszonych ogórków lub kapusty.