Szybki obiad do pracy? Tego makaronu pozazdroszczą ci znajomi z biura. Smakuje obłędnie

Szukasz pomysłu na szybki makaron na obiad? Jesteś w dobrym miejscu. Uwielbiam dania w tym klimacie i robię je regularnie, więc podzielę się z tobą prostym przepisem. Nie zawiera mięsa, dzięki czemu przygotowanie zajmuje dostłownie chwilę.

Makaron ze szpinakiem i fetą to świetny sposób na to, żeby przekonać się do jedzenia zieleniny. W tym wydaniu ma ona wyrazisty smak. Trudno nie skusić się na kolejną porcję. Największą zaletą potrawy jest fakt, że jest szybka oraz banalna w przygotowaniu. Jeśli nie masz zbyt dużych umiejętności kulinarnych, to strzał w dziesiątkę. Obiad wychodzi pyszny, pożywny i można zabrać go ze sobą w pudełeczku do pracy.

Zobacz wideo Nigdy więcej zwiędłego szpinaku! Zobacz, jak przechowywać warzywa, aby zachowały świeżość

Z czym zrobić makaron na szybko? Te składniki to idealne połączenie

Szpinak zawiera żelazo, magnez, witaminy A, B i C, dlatego warto włączyć go do diety. Do przygotowania szybkiego makaronu na obiad używam mrożonej zieleniny, ale jak najbardziej możesz też kupić świeżą. Oto lista składników:

  • 350 g dowolnego makaronu, np. conchiglie,
  • opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 270 g sera typu feta,
  • odrobina masła do smażenia,
  • sól i pieprz.

PORADA! Jeśli obawiasz się, że szpinak wyjdzie mdły, możesz dodać do potrawy kostkę warzywną. Wielbiciele mięsa mogą za to dorzucić podsmażoną pierś z kurczaka.

Makaron ze szpinakiem mrożonym i fetą
Makaron ze szpinakiem mrożonym i fetą fot. archiwum prywatne

Makaron ze szpinakiem mrożonym i fetą. Spróbujesz i przepadniesz

Taki szybki makaron na obiad to idealna propozycja dla zabieganych osób. Sprawdzi się też w sytuacji, gdy lodówka świeci pustkami i chcesz przygotować coś na szybko, z łatwo dostępnych produktów. Zacznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Skorzystaj z instrukcji na opakowaniu, żeby kluski wyszły al dente. Następnie przygotuj sos:

  1. Podsmaż szpinak na maśle.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Pokrój ser feta w kostkę i dołóż do reszty składników.
  4. Dopraw całość pieprzem i wymieszaj. Możesz dodać też odrobinę soli, ale uważaj, bo feta jest dość słona.
  5. Wrzuć makaron i ponownie dokładnie wymieszaj całość. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: