Nie kotlety ani bitki. Wolę schab pod pierzynką. Teść spróbował i ogłosił mnie kulinarną królową

Co można zrobić ze schabu? Na pewno chociaż raz zadaliście sobie to pytanie w weekendowy poranek. Jeśli znudziły wam się już bitki i klasyczny kotlet schabowy, wypróbujcie mój przepis. Teść powiedział, że jeszcze nigdy nie jadł nic tak dobrego.

Gdy myślimy o schabie, w głowie od razu pojawia nam się kotlet schabowy. To pyszne mięso ma jednak kilka innych zastosowań. Wiele dań na jego bazie przygotowuje się równie szybko i łatwo, np. pieczeń, domową wędlinę albo mięso w sosie. Ja jestem jednak fanką schabu pod pierzynką z piekarnika. Zawsze wychodzi miękki, soczysty, a farsz to prawdziwe arcydzieło.

Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]

Co można zrobić ze schabu? Dobry szybki obiad na niedzielę

Schab to zdecydowanie jedno z bardziej lubianych mięs. Jeśli zastanawiasz się, co z niego zrobić, bo np. zalega ci w zamrażarce, koniecznie wypróbuj przepis na schab pod pierzynką pieczarkowo-serową. Zawsze serwuję go na rodzinne imprezy. Gdy mój teść spróbował tego dania, poprosił o listę składników, żeby przekazać żonie. Oto potrzebne produkty:

  • kg schabu,
  • cebula,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 300 g żółtego sera,
  • garść koperku,
  • garść natki pietruszki,
  • majonez,
  • pieprz, sól, papryka słodka mielona, ewentualnie przyprawa do schabu,
  • olej, masło albo smalec do smażenia.
Co można zrobić ze schabu?
Co można zrobić ze schabu? Matt_Collingwood/iStock

Schab pod pierzynką z majonezem i serem. Ten farsz będzie ci się śnić po nocach

Odpowiednio przyrządzony schab będzie kruchy i aromatyczny. Najważniejszy jest oczywiście wybór dobrego mięsa. Powinno mieć jasnoróżowy kolor, zwartą strukturę, być gładkie i lekko błyszczeć. Oto krótka instrukcja przygotowania:

  1. Pokrój schab jak na kotlety i potłucz. Dopraw solą, pieprzem oraz papryką.
  2. Podsmaż na oleju. Mięso powinno być lekko usmażone, nie całkowicie.
  3. Odłóż schab na talerz, a na patelnię wrzuć pokrojone pieczarki i cebulę. Posyp solą oraz pieprzem.
  4. Przełóż całość do miski. Dodaj natkę pietruszki i koperek.
  5. Dołóż 2 łyżki majonezu oraz starty na tarce ser żółty. Wymieszaj.
  6. Kotlety ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wyłóż farsz.
  7. Piecz 50 minut w 180 st. C. Gotowe!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: