Gdy myślimy o schabie, w głowie od razu pojawia nam się kotlet schabowy. To pyszne mięso ma jednak kilka innych zastosowań. Wiele dań na jego bazie przygotowuje się równie szybko i łatwo, np. pieczeń, domową wędlinę albo mięso w sosie. Ja jestem jednak fanką schabu pod pierzynką z piekarnika. Zawsze wychodzi miękki, soczysty, a farsz to prawdziwe arcydzieło.
Schab to zdecydowanie jedno z bardziej lubianych mięs. Jeśli zastanawiasz się, co z niego zrobić, bo np. zalega ci w zamrażarce, koniecznie wypróbuj przepis na schab pod pierzynką pieczarkowo-serową. Zawsze serwuję go na rodzinne imprezy. Gdy mój teść spróbował tego dania, poprosił o listę składników, żeby przekazać żonie. Oto potrzebne produkty:
Odpowiednio przyrządzony schab będzie kruchy i aromatyczny. Najważniejszy jest oczywiście wybór dobrego mięsa. Powinno mieć jasnoróżowy kolor, zwartą strukturę, być gładkie i lekko błyszczeć. Oto krótka instrukcja przygotowania:
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.