Dobrze zrobione kopytka to chluba każdej pani i każdego pana domu i na pewno każda doświadczona gospodyni robi kopytka po swojemu i wychodzą okej, w porządku. Dziś jednak mamy kilka rad dla osób, które dopiero zaczynają swoją kopytkową przygodę lub dotychczas robiły je i coś wychodziło nie tak. A to za twarde, a to gumowate albo rozciapane i ogólnie niezjadliwe.
Przepis na kopytka nie zawiera wielu składników. To ziemniaki, mąka pszenna, jajko i opcjonalnie odrobina soli oraz ewentualnie trochę mąki ziemniaczanej, jeśli lubisz sprężyste kluseczki. Jednak mąka ziemniaczana nie będzie konieczna, jeśli wybierzesz odpowiednie ziemniaki. Do kopytek najlepiej sprawdzą się ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi, czyli tak zwane mączyste. W sklepach oznaczone są literą "C", a ich odmiany to między innymi: Bryza, Agnes, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw, Etiuda, Ewelina, Finezja i Jutrzenka.
Nie mniej ważna jest także mąka - tutaj liczy się wyczucie. Mąki nie może być za dużo, bo kopytka wyjdą twarde, a nie o to nam chodzi. Przyjęło się, że na jeden kilogram ugotowanych ziemniaków przypada 200 g mąki. Jednak polecam dodawać ją stopniowo, wszak stara kulinarna mądrość brzmi "łatwiej dołożyć, jak odjąć".
Składniki:
Oto klasyczny przepis na kopytka, który otworzy ci drzwi do najlepszych polskich smaków. Jeśli chcesz, możesz dowolnie udoskonalać ciasto, a dodatki mogą naprawdę namieszać. Możesz dodać na przykład trochę ulubionych ziół, wędzoną lub ostrą paprykę albo czarnuszkę. Skro masz już sprawdzony, podstawowy przepis na kopytka, dlaczego się z nim trochę nie pobawić?