Kopytka. Z tym przepisem osiągniesz perfekcję, ale nie popełnij błędu z ziemniakami

Jak zrobić kopytka, żeby były mięciutkie i sprężyste jednocześnie? Przepis na kopytka jest jednym z najłatwiejszych i jak już nie raz i nie dwa życie nas nauczyło, właśnie najłatwiejsze przepisy najłatwiej zepsuć. Ale nie ten. Kopytka zawsze będą wychodziły idealne, jeśli zadbasz o ziemniaki. Nie wszystkie będą odpowiednie. Ważna jest też mąka. Dużo? Zaraz wszystko wyjaśnimy.

Dobrze zrobione kopytka to chluba każdej pani i każdego pana domu i na pewno każda doświadczona gospodyni robi kopytka po swojemu i wychodzą okej, w porządku. Dziś jednak mamy kilka rad dla osób, które dopiero zaczynają swoją kopytkową przygodę lub dotychczas robiły je i coś wychodziło nie tak. A to za twarde, a to gumowate albo rozciapane i ogólnie niezjadliwe. 

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na kopytka z pesto pietruszkowym

Przepis na kopytka nie zawiera wielu składników. To ziemniaki, mąka pszenna, jajko i opcjonalnie odrobina soli oraz ewentualnie trochę mąki ziemniaczanej, jeśli lubisz sprężyste kluseczki. Jednak mąka ziemniaczana nie będzie konieczna, jeśli wybierzesz odpowiednie ziemniaki. Do kopytek najlepiej sprawdzą się ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi, czyli tak zwane mączyste. W sklepach oznaczone są literą "C", a ich odmiany to między innymi: Bryza, Agnes, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw, Etiuda, Ewelina, Finezja i Jutrzenka.

Nie mniej ważna jest także mąka - tutaj liczy się wyczucie. Mąki nie może być za dużo, bo kopytka wyjdą twarde, a nie o to nam chodzi. Przyjęło się, że na jeden kilogram ugotowanych ziemniaków przypada 200 g mąki. Jednak polecam dodawać ją stopniowo, wszak stara kulinarna mądrość brzmi "łatwiej dołożyć, jak odjąć".

Przepis na kopytka. Będą idealne za każdym razem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków mączystych,
  • 200 g mąki pszennej niskiego typu przemiału,
  • 1 średnie jajko,
  • sól do smaku (chyba że ziemniaki są dostatecznie słone),
  • gałka muszkatołowa (opcjonalnie),
  • łyżka masła.

Mięciutkie i sprężyste kopytka - sposób wykonania:

  1. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Następnie rozgnieć je praską lub zmiel w maszynce o drobnych oczkach. Przełóż do miski.
  2. Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę, jajko oraz płaską łyżeczkę gałki muszkatołowej, jeśli lubisz. Całość dokładnie zagnieć.
  3. Przygotuj stolnicę lub blat i podsyp mąką. Następnie wyłóż ciasto, podziel na części i z każdej uformuj rulon o średnicy ok. 3 cm.
  4. Ostrym nożem wycinaj kluseczki w kształcie rombów i partiami wrzucaj je na wrzątek z dodatkiem soli i masła.
  5. Gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Uważaj jednak, by się nie rozgotowały. Ugotowane kopytka wyłów na talerz i podawaj w ulubiony sposób.

Oto klasyczny przepis na kopytka, który otworzy ci drzwi do najlepszych polskich smaków. Jeśli chcesz, możesz dowolnie udoskonalać ciasto, a dodatki mogą naprawdę namieszać. Możesz dodać na przykład trochę ulubionych ziół, wędzoną lub ostrą paprykę albo czarnuszkę. Skro masz już sprawdzony, podstawowy przepis na kopytka, dlaczego się z nim trochę nie pobawić?

Więcej o: