Ciasto na pizzę, które nie jest ciastem. Nie ma mąki ani drożdży, a smakuje fenomenalnie

Ciasto na pizzę bez mąki i drożdży? Proszę bardzo. Chociaż niektórzy powiedzą, że to wcale nie jest ciasto, nie będziemy się kłócić o nazwę, bo smak jest obłędny. Ten przepis na spód do pizzy pokocha każdy, kto lubi zjeść smacznie i lekko przy okazji. W roli głównej lubiane warzywo.

Jeśli zaraz spłynie na mnie wiadro pomyj za przepis na pizzę bez mąki, pragnę zauważyć, że pizzę uwielbiają wszyscy, nie wszyscy jednak mogą do woli raczyć się mącznymi potrawami. Nasz przepis pozwoli osobom chorym na celiakię i nietolerancję glutenu, a także innym osobom z różnych powodów unikającym glutenu i węglowodanów, zjeść ulubioną potrawę w wersji, po której nie boli brzuch. Wystarczy wziąć pyszne i niskokaloryczne warzywo, zetrzeć je na tarce, połączyć z serem, twarogiem i jajkiem. Reszta to tylko wybór dodatków i pieczenie. O jakie warzywo chodzi? Oczywiście mowa o kalafiorze. To najlepszy przyjaciel osób stosujących dietę niskowęglowodanową, ponieważ nie tylko świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania domowej pizzy, lecz także zastąpi ryż w gołąbkach i innych potrawach, a puree z niego jest dużo lepsze niż ziemniaczane. 

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na muffinki o smaku pizzy

Ciasto na pizzę bez mąki. Spróbujesz i z miejsca się zakochasz

Składniki:

  • 1 średni kalafior,
  • 1 jajko,
  • ok. 50 g startego twardego sera, może być parmezan,
  • 1 łyżka twarogu,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • odrobina soli,
  • dodatkowo: sos pomidorowy, kilka plasterków szynki, mozzarella, pieczarki, cebula i inne ulubione dodatki.

Pizza na spodzie z kalafiora i sera - sposób wykonania:

  1. Z kalafiora oberwij liście i zetrzyj go na tarce lub rozdrobnij malakserem na małe kawałeczki przypominające drobną kaszę. Następnie wsyp na 2-3 minuty do gotującej się wody.
  2. Podgotowany kalafior porządnie odciśnij w ściereczce, by pozbyć się jak największej ilości wody.
  3. Kalafior przełóż do miski, dodaj jajko, ser oraz twaróg, proszek do pieczenia i sól. Możesz dodać także trochę suszonego oregano. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą, dość zwartą masę.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie wyłóż na nią masę na spód do pizzy i uformuj owalny placek. Wyrównaj i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz do zarumienienia. Powinno to zająć mniej niż 10 minut.
  5. Na podpieczony spód wyłóż porcję sosu pomidorowego. Następnie połóż na pizzy swoje ulubione dodatki i ponownie włóż do piekarnika. Piecz, aż ser się rozpuści.
Więcej o: