-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić lasagne? Najlepiej jak włoska babcia. Najważniejsze są dwa sosy. Uczta murowana
Jak zrobić lasagne? Najlepiej jak włoska babcia. Najważniejsze są dwa sosy. Uczta murowana
Lasagne to absolutna klasyka włoskiej kuchni. Pyszny makaronowy przekładaniec jest słynny na całym świecie. Przepis na lasagne nie jest skomplikowany, ale żeby zrobić ją jak obrotna włoska nonna, musisz znać podstawę smaku, czyli dwa sosy. Tak - sosy, a nie jeden sos pomidorowy, o którym najczęściej myślimy, zabierając się za kuchnię włoską. W przepisie na lasagne tak samo ważny, jak pomidorowo-mięsny, jest sos z mleka, masła i mąki.
Lasagne to danie, nad którym zdecydowanie warto się nieco pochylić. Oczywiście możesz podsmażyć mięso mielone, zalać je passatą, przełożyć nim płaty makaronu, posypać serem i upiec, ale to raczej marna wersja włoskiej klasyki. Dziś zdradzimy przepis na lasagne, która smakuje dokładnie jak spod ręki szefa kuchni z najlepszej włoskiej trattorii lub włoskiej babuni, której życiowym celem jest karmienie najbliższych. Jak zapomnisz o sosie beszamelowym, to ta sama babcia nawiedzi cię z wałkiem to ciasta i zacznie przeklinać po włosku, aż włos ci się zjeży na głowie.
Zobacz wideo Zobacz fantastyczny przepis na spaghetti
Lasagne - prawdziwy włoski przepis
Składniki na sos pomidorowy z mięsem:
- 800 g mielonej wołowiny,
- 2 opakowania krojonych pomidorów,
- 1 większa cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- suszone oregano, sól, pieprz,
- olej do smażenia,
- opcjonalnie pół szklanki czerwonego wytrawnego wina.
Sos beszamelowy:
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Dodatkowo:
- opakowanie makaronu do lasagne,
- ser mozzarella starty na tarce.
Jak zrobić lasagne? Sposób wykonania krok po kroku:
- Przygotuj sporą patelnię. Rozgrzej na niej 2 łyżki oleju i dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmaż i kiedy czosnek uwolni swój aromat, dodaj mieloną wołowinę. Podsmażaj mięso, co jakiś czas mieszając, a gdy straci różowy kolor, dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą.
- Mięso z pomidorami duś na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodaj sól, pieprz, suszone zioła i opcjonalnie podlej całość winem. Duś na niewielkim ogniu do odparowania wszystkich płynów.
- Teraz przygotuj sos beszamelowy. W rondelku rozpuść masło i dodaj do niego łyżkę mąki. Energicznie mieszaj całość, następnie ostrożnie wlej śmietankę oraz mleko, nie przerywając mieszania, by nie powstały grudki. Doprowadź sos do wrzenia i kiedy zgęstnieje, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz, tak by sos miał dość intensywny smak. Całość zamieszaj i odstaw z palnika.
- Teraz czas na układanie warstw potrawy. Najpierw przez chwilę namocz makaron w gorącej wodzie, by delikatnie zmiękł. Przygotuj naczynie żaroodporne i dokładnie wysmaruj je masłem. Makaron lasagne ułóż na dnie, płat obok płata i rozprowadź porcję sosu beszamelowego. Na beszamel połóż porcję sosu z mięsem i obsyp całość serem. Warstwę sera przykryj kolejnymi płatami makaronu, na to beszamel, mięso, ser. Postępuj tak do momentu, aż składniki się skończą.
- Lasagne piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Potrawę krój po lekkim ostudzeniu. Podawaj z lampką dobrego, czerwonego wina.