Jajka na śniadanie to jeden z najpopularniejszych i najpyszniejszych posiłków. Wiele osób ceni je nie tylko ze względu na walory zdrowotne i cenne składniki odżywcze, które zawierają, lecz także dlatego, że można z nich zrobić przeróżne potrawy. Najpopularniejsze są oczywiście jajecznica, jajka na twardo oraz jajka na miękko. Dla urozmaicenia śniadań można przygotować też np. omlet, jajka sadzone, po benedyktyńsku, szakszukę lub coraz popularniejsze jajka po turecku.
My jednak mamy jeszcze inną propozycję. Jajka doskonale współgrają tutaj z warzywami (w naszym przepisie szpinak i marchewka, ale można też dodać inne) oraz słonym serem znanym z kuchni greckiej. Gotowi na śniadanie, które odmieni wasze poranki? Oto przepis na muffiny jajeczne.
Składniki:
Muffiny jajeczne dobrze będą smakować też z innymi warzywami. Możesz użyć np. pomidora, papryki, jarmużu i/lub cukinii.
Sposób przygotowania:
Umytą marchewkę obierz i zetrzyj na średnich oczkach tarki. Umyj też liście szpinaku, a potem posiekaj na mniejsze kawałki. Do dużej miski wbij jajka, dodaj do nich czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie wymieszaj trzepaczką.
Pokrusz fetę i razem ze szpinakiem oraz marchewkę dodaj ją do miski z jajkami. Dopraw solą i pieprzem, a na koniec dorzuć posiekany drobno szczypiorek.
Muffiny jajeczne możesz robić w kokilkach, silikonowych foremkach do muffinów lub w dużej blaszce na muffiny. Foremek nie musisz smarować tłuszczem, pozostałe akcesoria możesz natłuścić lekko masłem lub cienką warstwą oleju roślinnego. Do każdego wgłębienia lub foremki wlej przygotowaną wcześniej mieszankę. Wstaw na około 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Mufficzny z wierzchu możesz udekorować drobnymi kawałkami fety i szczypiorkiem.