Naleśniki to jeden z najbardziej uniwersalnych przepisów. Są idealne na śniadanie, obiad, kolację, na lunch do pracy i szkoły i jako pocieszacz po ciężkim dniu lub złamanym sercu. Można je robić na setki różnych sposobów, ale dziś skupimy się na naleśnikach na słodko, które chyba uwielbia każdy obywatel planety Ziemia. Jak zrobić naleśniki na słodko, żeby były idealne pod każdym względem? Dodatki są ważne, owszem, ale ciasto jeszcze ważniejsze. Dodaj do niego proszek budyniowy i usmaż przysmak twojego życia. Naleśniki budyniowe są tak pyszne, że popełnisz wielki błąd, jeśli ich dziś nie wypróbujesz.
Zobacz wideo Zrobiłyśmy galaretki w cukrze jak z PRL-u. Zobacz przepis
Przepis na naleśniki jak ze snu. Weź proszek budyniowy
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej, najlepiej użyć typu 450,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (ok. 40 g),
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- 2 duże jajka,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli.
Naleśniki budyniowe - sposób wykonania:
- Upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Rozpuść masło i odstaw, by chwilę przestygło.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek budyniowy i szczyptę soli. Możesz dodać także trochę cukru pudru, jeśli używasz budyniu bez cukru. Wymieszaj całość.
- Do miski wlej mleko, wodę i wbij jajka. Zmiksuj całość na gładkie ciasto. Następnie dodaj roztopione masło i ponownie zmiksuj. Miskę z ciastem na naleśniki odstaw na kilkanaście minut, by odpoczęło.
- Przygotuj patelnię i delikatnie natłuść ją olejem lub masłem. Następnie porządnie rozgrzej i chochelką nakładaj porcje ciasta na naleśniki.
- Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Powinny być złociste i apetyczne. Po usmażeniu podawaj z ulubionymi dodatkami.
Jak podawać naleśniki budyniowe? Jak tylko chcesz. Będą idealne z domowym dżemem lub marmoladą, z bitą śmietaną i owocami lub z serem na słodko. Naleśniki budyniowe z serem podsmażone na patelni to prosta droga do kulinarnego raju.