-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie panieruj tylko zanurz w tym sosie. Tak delikatnej i pysznej ryby nie zjesz w żadnej restauracji
Nie panieruj tylko zanurz w tym sosie. Tak delikatnej ryby nie zjesz w żadnej restauracji
Jak zrobić rybę, żeby każdy dosłownie wylizał talerze i prosił o dokładkę? Mamy na to sprawdzony przepis. Jak tylko wypróbujesz przepis na rybę w kremowym, jasnym sosie, na dobre zapomnisz o panierowanych i smażonych filetach. To zaledwie chwila roboty, a smak? Co tu dużo mówić - genialny. To zasługa śmietany i dwóch warzyw.
Ryba w sosie śmietanowo-porowym to wymarzony obiad na piątek i każdy inny dzień tygodnia, kiedy chcesz zjeść do syta i nie stać godzinami w kuchni. Przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Jedyne, co warto wiedzieć, to jakie ryby będą najlepsze. Polecam ryby o zwartym, białym mięsie. Najlepsze będą dorsz i miruna, ale sprawdzi się także mintaj i morszczuk. Mówimy oczywiście o filetach, nikt nie lubi bawić się z ośćmi, szczególnie kiedy danie jest pyszne i chcemy w pełni rozkoszować się każdym kęsem bez dłubania w buzi.
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na łososia duszonego w pomidorach
Delikatna ryba w sosie śmietanowo-porowym. Obiad na medal
Składniki:
- ok. 600-700 g filetów z białej ryby (jeśli używasz mrożonej ryby, należy ją rozmrozić),
- 2 niewielkie pory lub 1 duży,
- 1 średnia cebula,
- masło,
- oliwa,
- śmietana 18. proc.,
- pół pęczka koperku,
- sól, pieprz (polecam pieprz cytrynowy), szczypta gałki muszkatołowej,
- sok z cytryny,
- mąka.
Ryba w sosie śmietanowo-porowym. Sposób wykonania:
- Filety pokrój na mniejsze kawałki, lekko dopraw solą, pieprzem i ewentualnie odstaw na godzinę. Następnie osusz ręcznikiem papierowym i obtocz w mące.
- Por posiekaj. Przygotuj głębszą patelnię i porządnie rozgrzej w niej 2 łyżki masła lub masło pół na pół z oliwą. Następnie podsmaż rybę obtoczoną w mące i kiedy się "zamknie", odłóż ją na bok.
- Dodaj jeszcze trochę masła i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się podsmaży, dodaj por. Podsmażaj przez kilka minut, następnie dołóż rybę i lekko podlej całość wodą lub bulionem warzywnym. Wystarczy zaledwie 1/3 szklanki.
- Dodaj śmietanę (niepełną szklankę) i zmniejsz moc palnika. Dodaj posiekany koperek oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Duś przez ok. 7 minut, a kiedy ryba będzie już miękka, dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Podawaj od razu, na gorąco smakuje najlepiej.