-
Haps
-
Jak przygotować
- Sałatka z wędzonym kurczakiem i pieczarkami. Zrób na kolację albo imprezę, a wszyscy poproszą o przepis
Sałatka z wędzonym kurczakiem i pieczarkami. Zrób na imprezę, a wszyscy poproszą o przepis
Sałatka z kurczakiem to nie tylko doskonale znana sałatka gyros, która jest pyszna, ale umówmy się - mogła nam już zwyczajnie spowszednieć. Dziś mamy zupełnie nowy i naprawdę rewelacyjny przepis na sałatkę z kurczakiem, która będzie idealna i na kolację, i na lunch do pracy i oczywiście na imprezę w większym gronie. Połączenie wędzonego kurczaka, pieczarek, sera i ogórków kiszonych to majstersztyk.
Jeśli szukasz przepisu na sałatkę do tańca i do różańca albo, ściślej rzecz ujmując, na każdą okazję i zupełnie bez okazji, mamy coś specjalnie dla ciebie. To same proste składniki dostępne w każdym markecie, a w roli głównej wędzona pierś z kurczaka. Ta sałatka jest tak pyszna, że będziesz ją robić na okrągło i gwarantuję, że prędko ci się nie znudzi.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszny pilaw z kurczakiem
Sałatka z wędzonym kurczakiem. Przepis, który szybko ci się nie znudzi
Składniki:
- ok. 40 dag wędzonej piersi z kurczaka,
- 5-7 większych pieczarek,
- 5 większych ogórków kiszonych,
- ok. 20-30 dag sera żółtego,
- 2 małe ząbki czosnku,
- pół pęczka pietruszki,
- 1 czerwona cebula,
- 3 łyżki majonezu,
- płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sałatka z wędzonym kurczakiem i pieczarkami - sposób wykonania:
- Pieczarki oczyść i włóż do gotującej się wody z dodatkiem soli i listka laurowego. Gotuj przez 4-5 minut. Następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Wywar możesz zachować i dodać na przykład do zupy grzybowej.
- Kiedy pieczarki stygną, zajmij się resztą składników. Wędzony filet pokrój w kostkę, podobnie pokrój ser oraz kiszone ogórki. Cebulę posiekaj dość drobno (po posiekaniu możesz dodać do cebuli szczyptę cukru, by pozbyć się ewentualnej goryczki). Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj ostudzone pieczarki pokrojone w kostkę. Dołóż natkę pietruszki oraz majonez z koncentratem. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatkę możesz włożyć na jakiś czas do lodówki, by smaki się przegryzły.