Domowa pizza, jeśli jest dobrze zrobiona, potrafi smakować lepiej niż z włoskiej knajpy. Kluczem do sukcesu jest oczywiście odpowiednie ciasto. By dobrze je upiec, trzeba wiedzieć, jakiej mąki użyć. Do wypieku włoskiej pizzy używa się najczęściej typu 00 lub 0. Spód wychodzi wtedy chrupiący i puszysty. Warto też postawić na domowej roboty sos pomidorowy na bazie passaty, czosnku i kilku przypraw. Z naszego artykułu dowiesz się, jak zrobić zarówno ekspresowo ciasto na pizzę, jak i sos: Dzień Pizzy to idealna okazja, by zrobić ją w domu. Łap przepis na ekspresowe ciasto.
Nie musisz jednak przygotowywać ciasta za każdym razem, gdy masz ochotę na domową pizzę. Możesz zrobić go więcej i zamrozić. Jak to zrobić? Nic prostszego.
Przede wszystkim gotowe ciasto trzeba podzielić na mniejsze porcje. Każda powinna odpowiadać jednej pizzy. Zrób z nich kulki i pamiętaj, by posmarować je cienką warstwą oliwy z oliwek lub oleju roślinnego. Można też ewentualnie oprószyć je mąką. Nie każdy o tym pamięta. Potem każdą kulkę włóż do osobnej torebki lub woreczka, które są przeznaczone do mrożenia. Usuń z nich powietrze i szczelnie zamknij. Porcje mrożone osobno nie posklejają się i łatwiej będzie je rozmrozić.
Kolejną ważną rzeczą jest opisanie woreczków z ciastem. Dzięki temu będziesz wiedzieć, czy nadal nadaje się do spożycia. Ciasto do pizzy można bowiem przechowywać w zamrażarce do trzech miesięcy.
Zrobienie ciasta i zamrożenie go to połowa sukcesu. Trzeba jeszcze wiedzieć, jak je rozmrażać. A na to potrzebny jest czas, dlatego lepiej zaplanować sobie to wcześniej. Ciasto na pizzę powinno się odmrażać w lodówce, najlepiej położone na talerzu lub włożone do miski. Musi tam spędzić od ośmiu do 12 godzin.
Po upływie tego czasu można wyjąć ciasto na pizzę z lodówki i zostawić na około pół godziny w temperaturze pokojowej. Potem można zabierać się za przygotowanie pizzy. Ciasta po rozmrożeniu nie powinno się ponownie zamrażać.