Najlepszą zupę na przeziębienie robię na indyku. Podobna do rosołu, ale ma dwie ważne przyprawy

Polacy kochają zupy i coraz częściej sięgają po nowe przepisy. Dziś mamy świetny przepis na pyszną zupę na indyku, która śmiało może konkurować nawet z babcinym rosołkiem. Jest aromatyczna, wyrazista i daje porządnego kopa. Z nią niestraszne ci będą mrozy i przeziębienie, a podstawą są przyprawy. Dwie są szczególnie ważne.

Zupa curry na indyku to od kilku lat numer jeden na przeziębienie i brak energii w mojej rodzinie. Kiedy dopada nas chandra lub ktoś zaczyna pociągać nosem, pędzę do mięsnego po indyka i kawałek wołowiny, i długo gotuję esencjonalny wywar, do którego dodaję przyprawy. Zupa wychodzi przepyszna. Dzieje się tak dzięki dużej ilości mieszanki curry, ostrej papryczki i obowiązkowo kolendry. Ważna jest także cebula i spora ilość czosnku - te należy na samym początku porządnie przypiec w garnku. Już sam aromat stawia na nogi, a co dopiero gotowe danie. 

Zobacz wideo Jak uratować przesolony rosół? Mamy na to patenty

Weź indyka, trochę wołowiny i ugotuj najpyszniejszą zupę curry. To łatwizna

Składniki:

  • porcja rosołowa z indyka,
  • 2 golonki z indyka,
  • szyja z indyka,
  • ok. 500 g wołowiny z kością,
  • 5 marchewek.
  • 5 niewielkich białych cebul,
  • 3 główki czosnku,
  • 1 duży por,
  • pół selera,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, curry, chili,
  • masło lub oliwa z oliwek,
  • posiekana kolendra.

Zupa curry - sposób wykonania:

  1. Zacznij od opalenia czosnku i cebuli. Warzywa przekrój na pół, czosnku nie obieraj - łupiny dodadzą smaku. Następnie w delikatnie natłuszczonym garnku przepal czosnek i cebulę. Powinny być brązowe, niemal czarne. Następnie odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.
  2. Podsmażone warzywa zalej wodą lub bulionem warzywnym, dodaj indyka oraz wołowinę. Zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu, aż zbierze się szum.
  3. Dodaj 5 listków laurowych, pół łyżki ziaren ziela angielskiego i pokrojone warzywa. Gotuj całość na wolnym ogniu, aż mięso będzie idealnie miękkie.
  4. Z wywaru usuń korpus, por oraz seler i jeśli ci się uda, łupiny czosnku. Dopraw sporą ilością curry i według uznania dodaj sól, pieprz i chili.
  5. Gotuj przez kolejne 10 minut. Przed końcem gotowania dodaj ulubione dodatki. Zupę curry jedz bardzo gorącą. Możesz popijać wywar bezpośrednio z kubeczka, zagryzając np. pasztecikami.

Do zupy curry możesz dodać trochę mleczka kokosowego, ja jednak wolę czysty, klarowny wywar. Podaj go z ulubionym makaronem, możesz dodać mięso oddzielone od kości, ryż lub jajko na twardo albo w koszulce. Opcji jest mnóstwo, ale nie zapomnij o kolendrze - to będzie jak wisienka na torcie. Jeśli nie przepadasz za kolendrą, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Będzie tak samo smacznie.

Więcej o: