Nie bagatelizuj tych zasad podczas mrożenia ciasta drożdżowego. Inaczej nic nie wyrośnie

Czy ciasto drożdżowe można mrozić? To kwestia, która wciąż budzi wiele wątpliwości i pytań. Istnieje prosty trik, dzięki któremu nawet po wyjęciu z zamrażalnika będzie zachwycać smakiem. Jednocześnie trzeba uważać, aby nie popełnić błędu.

Ciasto drożdżowe stanowi jedną z najważniejszych podstaw wielu wypieków w kuchni. Czasami jednak zdarza się, że wyrobiona ilość jest zdecydowanie za duża, by móc wykorzystać ją na raz. Tutaj świetnym rozwiązaniem może być mrożenie, które pozwala na przedłużenie daty ważności produktu oraz zachowanie walorów smakowych.

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Czy ciasto drożdżowe można mrozić? Dzięki temu przedłużymy jego świeżość

Drożdże, podobnie jak wiele innych produktów spożywczych, z powodzeniem nadają się do zamrożenia. Mimo że dobrze zachowują się w niższych temperaturach, trzeba robić to w odpowiedni sposób, aby nie straciły swoich właściwości. Surowe ciasto najlepiej tuż po wyrobieniu i pierwszym wyrastaniu, z kolei upieczone powinno być całkowicie wystudzone.

W jednym i drugim przypadku należy umieścić ciasto drożdżowe w szczelnym pojemniku, np. z plastiku, folii spożywczej czy też w woreczku. Aspekt izolacji jest szczególnie ważny, aby uniknąć przenikania zapachów z pozostałych mrożonek.

Ciasto drożdżowe (zdjęcie ilustracyjne)
Ciasto drożdżowe (zdjęcie ilustracyjne) fot.istock/Vima

Jak rozmrozić ciasto drożdżowe? O tym trzeba pamiętać

Ciasto drożdżowe nie powinno spędzić w zamrażarce więcej niż 3 miesiące. Warto więc umieścić na opakowaniach datę. Przed upływem tego terminu należy wyjąć je z zamrażalnika. Możemy rozmrażać w lodówce (około 6-8 godzin) lub w temperaturze pokojowej (potrwa nieco krócej - 2-3 godziny). Opcji do wykorzystania ciasta drożdżowego jest mnóstwo, od przygotowania słodkich wypieków po chrupiącą pizzę. Warto również pamiętać, że gdy już raz je rozmrozicie, to nie będziecie mogli zamrozić go ponownie.
Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: