Ciasto drożdżowe stanowi jedną z najważniejszych podstaw wielu wypieków w kuchni. Czasami jednak zdarza się, że wyrobiona ilość jest zdecydowanie za duża, by móc wykorzystać ją na raz. Tutaj świetnym rozwiązaniem może być mrożenie, które pozwala na przedłużenie daty ważności produktu oraz zachowanie walorów smakowych.
Drożdże, podobnie jak wiele innych produktów spożywczych, z powodzeniem nadają się do zamrożenia. Mimo że dobrze zachowują się w niższych temperaturach, trzeba robić to w odpowiedni sposób, aby nie straciły swoich właściwości. Surowe ciasto najlepiej tuż po wyrobieniu i pierwszym wyrastaniu, z kolei upieczone powinno być całkowicie wystudzone.
W jednym i drugim przypadku należy umieścić ciasto drożdżowe w szczelnym pojemniku, np. z plastiku, folii spożywczej czy też w woreczku. Aspekt izolacji jest szczególnie ważny, aby uniknąć przenikania zapachów z pozostałych mrożonek.
Ciasto drożdżowe nie powinno spędzić w zamrażarce więcej niż 3 miesiące. Warto więc umieścić na opakowaniach datę. Przed upływem tego terminu należy wyjąć je z zamrażalnika. Możemy rozmrażać w lodówce (około 6-8 godzin) lub w temperaturze pokojowej (potrwa nieco krócej - 2-3 godziny). Opcji do wykorzystania ciasta drożdżowego jest mnóstwo, od przygotowania słodkich wypieków po chrupiącą pizzę. Warto również pamiętać, że gdy już raz je rozmrozicie, to nie będziecie mogli zamrozić go ponownie.
Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.