Niegdyś krem sułtański był jednym z najpopularniejszych deserów. W czasach PRL-u serwowano go niemal w każdej kawiarni. Choć dziś nieco odszedł w zapomnienie, prostota przepisu i łatwa dostępność potrzebnych składników sprawia, że wyczarujesz go w kuchni w kilka minut. Wystarczy spróbować, by odbyć podróż w czasie.
Choć dziś popularność kremu sułtańskiego jest znikoma, a na stołach królują inne desery, wiele osób wciąż wspomina go z rozrzewnieniem. W okresie PRL-u uchodził za prawdziwy rarytas. Na szczęście wciąż możesz przypomnieć sobie, jak smakował, gdyż bez problemu wykonasz go w domu. Dzień Babci i Dziadka to dokonała okazja, by zaskoczyć najbliższych niecodzienną słodkością sprzed lat. Czego będziesz potrzebować?
PORADA! Kupując rodzynki, najlepiej wybierz sułtańskie, gdyż sprawdzą się idealne. Oprócz tego pamiętaj, że śmietanka powinna być bardzo dobrze schłodzona, w przeciwnym wypadku może nie wyjść.
Robienie kremu sułtańskiego rozpocznij od przygotowania rodzynek. Przełóż je do miseczki i zalej wodą z dodatkiem aromatu rumowego, bądź samym alkoholem. W wersji procentowej, czyli dłuższej, warto zrobić to przed snem i zostawić na noc, w krótszej wystarczy wrzątek i pół godziny. Gdy czas minie, odcedź i osusz. Kilka sztuk odłóż do dekoracji. Co dalej?
Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.