Co rok chodzę do babci z tym deserem. W PRL-u królował, dziś to kulinarna podróż w czasie

Jak zrobić łatwy krem, który zachwyci smakiem, ale nie zajmie dużo czasu i nie zrujnuje portfela? Zainspiruj się przepisem na najpopularniejszy deser PRL-u. Wystarczy kilka składników, a wyjdzie idealny i będzie się wprost rozpuszczał w ustach. To idealna propozycja na Dzień Babci i Dziadka.

Niegdyś krem sułtański był jednym z najpopularniejszych deserów. W czasach PRL-u serwowano go niemal w każdej kawiarni. Choć dziś nieco odszedł w zapomnienie, prostota przepisu i łatwa dostępność potrzebnych składników sprawia, że wyczarujesz go w kuchni w kilka minut. Wystarczy spróbować, by odbyć podróż w czasie.

Zobacz wideo Suflet czekoladowy według Davida Gaboriaud

Co można zrobić na Dzień Babci i Dziadka? Przygotuj niebanalny deser

Choć dziś popularność kremu sułtańskiego jest znikoma, a na stołach królują inne desery, wiele osób wciąż wspomina go z rozrzewnieniem. W okresie PRL-u uchodził za prawdziwy rarytas. Na szczęście wciąż możesz przypomnieć sobie, jak smakował, gdyż bez problemu wykonasz go w domu. Dzień Babci i Dziadka to dokonała okazja, by zaskoczyć najbliższych niecodzienną słodkością sprzed lat. Czego będziesz potrzebować?

  • 400 g śmietanki kremówki,
  • 4-5 łyżek cukru pudru,
  • 2-3 łyżki rodzynek,
  • 4 łyżki wody z dodatkiem aromatu rumowego lub trochę rumu (ok. 60 ml),
  • 2-3 łyżki gorzkiego kakao,
  • do dekoracji: bezy, biszkopty, orzechy. Opcjonalnie: trochę kakao, czekolada.

PORADA! Kupując rodzynki, najlepiej wybierz sułtańskie, gdyż sprawdzą się idealne. Oprócz tego pamiętaj, że śmietanka powinna być bardzo dobrze schłodzona, w przeciwnym wypadku może nie wyjść.

Rodzynki
Rodzynki Fot. Wutlufaipy/iStock

Z czego robi się krem sułtański? Tak przygotujesz najlepszy deser

Robienie kremu sułtańskiego rozpocznij od przygotowania rodzynek. Przełóż je do miseczki i zalej wodą z dodatkiem aromatu rumowego, bądź samym alkoholem. W wersji procentowej, czyli dłuższej, warto zrobić to przed snem i zostawić na noc, w krótszej wystarczy wrzątek i pół godziny. Gdy czas minie, odcedź i osusz. Kilka sztuk odłóż do dekoracji. Co dalej?

  • Śmietankę kremówkę (dobrze schłodzoną!) ubij na sztywną pianę i podziel na dwie części.
  • Do jednej dodaj 3 łyżki cukru pudru, kakao i połowę wcześniej przygotowanych rodzynek. Zmiksuj.
  • Do drugiej dodaj resztę cukru pudru i rodzynek, również zmiksuj.
  • Przygotowane masy przełóż do szklanek. Najpierw nieco ciemnego kremu, potem zaś jasny. Całość udekoruj odłożonymi wcześniej rodzynkami, pokruszonymi bezami, biszkoptami lub orzechami (lub kakao, czekoladą).
  • Desery schowaj do lodówki na godzinę, po czym podaj do zjedzenia. Smacznego!

Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: