Mówi się, że dobra gospodyni z niczego potrafi zrobić zupę, stroik i sałatkę. Coś w tym jest i niech za dowód posłuży przepis na sałatkę, która powstała dosłownie przez przypadek z tego, co akurat było w mojej lodówce. Wyszła naprawdę przepyszna, wyrazista i pożywna. Sos zrobiłam z dwóch składników, ale główny bohater tego przepisu pewnie wprawi większość w osłupienie. Nie szynka, nie kurczak, nie tuńczyk, a tania swojszczyzna.
Joanna Szumilas
REKLAMA
REKLAMA
Sałatki od dzieciństwa są moją miłością i o ile nie ma w nich jabłek, mogę jeść je na okrągło. Uwielbiam klasyczną jarzynową, lekką grecką, sałatkę Cezar z wyrazistym sosem i wszystkie sałatki "na winie", które powstają spontanicznie z tego, co akurat mam pod ręką. Tak było z moim ostatnim przepisem. Zrobiłam sałatkę taką, że w mig pochłonęłam połowę salaterki, i chociaż na początku mąż nie chciał nawet spróbować, kiedy powiedziałam, z czym jest, to później musiałam dorobić. Kto by pomyślał, że sałatka z salcesonem okaże się takim hitem?
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na kontrowersyjnie pyszne kotlety. Zdziwisz się, z czego są zrobione
O ile dobry salceson nie jest zły (a ja miałam naprawdę dobry, swojski, z mnóstwem mięsa i czosnku), to jednak sos sprawił, że sałatka z salcesonem zyskała głębi i charakteru. Od dziś częściej będę łączyć majonez z chrzanem, nie tylko do sałatek. To od teraz będzie mój must have na imprezy i nie mogę się już doczekać Wielkanocy, kiedy podam ją podczas spotkania z całą rodziną.
Składniki, z których wyczarowałam przepyszną sałatkę. W roli głównej salcesonJoanna Szumilas-Głowacka
Szokująco pyszna sałatka z szokującym składnikiem. W roli głównej salceson
Składniki:
300 g dobrej jakości, najlepiej swojskiego salcesonu z dużą zawartością mięsa,
250-300 g żółtego sera,
3 jajka na twardo,
200 g marynowanej papryki,
4 średnie ogórki kiszone,
2 małe ząbki czosnku,
pół pęczka szczypiorku,
2 pełne łyżki majonezu,
1 czubata łyżka tartego chrzanu,
sól i pieprz do smaku.
Sałatka z salcesonem i chrzanem - sposób wykonania:
Salceson pokrój w plastry o grubości kilku milimetrów. Możesz pomóc sobie krajalnicą lub poprosić w sklepie, by sprzedawca go odpowiednio pokroił. Następnie pokrój w paski o szerokości ok. 1 cm. Przełóż do miski.
Podobnie jak salceson, pokrój ser żółty. By łatwiej się kroił, możesz włożyć go na kilkanaście minut do zamrażalnika. Pokrojony ser dołóż do salcesonu.
Ogórki kiszone i paprykę konserwową także pokrój w paski, jajka w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do reszty składników, lekko osól i dodaj pieprz.
Do miski dołóż czubatą łyżkę tartego chrzanu oraz dwie łyżki majonezu. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę lub dwie do lodówki, by smaki się połączyły. Polecam zajadać z kromką pieczywa lub grzanką.