• Link został skopiowany

To najlepsza sałatka, jaką ostatnio zrobiłam. Główny składnik cię zszokuje, ale i tak weźmiesz dokładkę

Mówi się, że dobra gospodyni z niczego potrafi zrobić zupę, stroik i sałatkę. Coś w tym jest i niech za dowód posłuży przepis na sałatkę, która powstała dosłownie przez przypadek z tego, co akurat było w mojej lodówce. Wyszła naprawdę przepyszna, wyrazista i pożywna. Sos zrobiłam z dwóch składników, ale główny bohater tego przepisu pewnie wprawi większość w osłupienie. Nie szynka, nie kurczak, nie tuńczyk, a tania swojszczyzna.
Pyszna sałatka z salcesonem
Joanna Szumilas

Sałatki od dzieciństwa są moją miłością i o ile nie ma w nich jabłek, mogę jeść je na okrągło. Uwielbiam klasyczną jarzynową, lekką grecką, sałatkę Cezar z wyrazistym sosem i wszystkie sałatki "na winie", które powstają spontanicznie z tego, co akurat mam pod ręką. Tak było z moim ostatnim przepisem. Zrobiłam sałatkę taką, że w mig pochłonęłam połowę salaterki, i chociaż na początku mąż nie chciał nawet spróbować, kiedy powiedziałam, z czym jest, to później musiałam dorobić. Kto by pomyślał, że sałatka z salcesonem okaże się takim hitem?

Zobacz wideo Zobacz przepis na kontrowersyjnie pyszne kotlety. Zdziwisz się, z czego są zrobione

O ile dobry salceson nie jest zły (a ja miałam naprawdę dobry, swojski, z mnóstwem mięsa i czosnku), to jednak sos sprawił, że sałatka z salcesonem zyskała głębi i charakteru. Od dziś częściej będę łączyć majonez z chrzanem, nie tylko do sałatek. To od teraz będzie mój must have na imprezy i nie mogę się już doczekać Wielkanocy, kiedy podam ją podczas spotkania z całą rodziną. 

Składniki, z których wyczarowałam przepyszną sałatkę. W roli głównej salceson
Składniki, z których wyczarowałam przepyszną sałatkę. W roli głównej salcesonJoanna Szumilas-Głowacka

Szokująco pyszna sałatka z szokującym składnikiem. W roli głównej salceson

Składniki:

  • 300 g dobrej jakości, najlepiej swojskiego salcesonu z dużą zawartością mięsa, 
  • 250-300 g żółtego sera, 
  • 3 jajka na twardo,
  • 200 g marynowanej papryki, 
  • 4 średnie ogórki kiszone, 
  • 2 małe ząbki czosnku, 
  • pół pęczka szczypiorku, 
  • 2 pełne łyżki majonezu, 
  • 1 czubata łyżka tartego chrzanu, 
  • sól i pieprz do smaku.

Sałatka z salcesonem i chrzanem - sposób wykonania:

  1. Salceson pokrój w plastry o grubości kilku milimetrów. Możesz pomóc sobie krajalnicą lub poprosić w sklepie, by sprzedawca go odpowiednio pokroił. Następnie pokrój w paski o szerokości ok. 1 cm. Przełóż do miski. 
  2. Podobnie jak salceson, pokrój ser żółty. By łatwiej się kroił, możesz włożyć go na kilkanaście minut do zamrażalnika. Pokrojony ser dołóż do salcesonu. 
  3. Ogórki kiszone i paprykę konserwową także pokrój w paski, jajka w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do reszty składników, lekko osól i dodaj pieprz. 
  4. Do miski dołóż czubatą łyżkę tartego chrzanu oraz dwie łyżki majonezu. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę lub dwie do lodówki, by smaki się połączyły. Polecam zajadać z kromką pieczywa lub grzanką. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: