Kiedyś była symbolem biedy, dziś zachwyca prostotą. Teść powiedział, że ta zupa przebija rosół

Zupa z brukwi to jedno z tradycyjnych dań, które łączy prostotę z ciekawym smakiem. Choć przez niektórych zapomniana, dziś wraca do łask - i to nie tylko na Kaszubach, lecz także w innych częściach Polski. Zrobisz ją z łatwo dostępnych składników w zaledwie kilku krokach.

Zupa z brukwi, znana również jako zupa z żółtych wreków, to jedna z potraw, która od dawna gości na kaszubskich stołach. Wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych w 2006 roku w kategorii gotowych dań i potraw, zyskała uznanie jako jedna z najstarszych zup w województwie pomorskim. W przeszłości, zwłaszcza w okresach biedy, była codziennym posiłkiem dla mieszkańców wsi. W końcu potrzebne składniki były łatwo dostępne. Danie jest nie tylko pyszne, lecz także bardzo pożywne i sycące. Kiedy podałam je mojej rodzinie, wszyscy byli zachwyceni, a teść bez wahania przyznał, że zupa jest lepsza od rosołu

Zobacz wideo Vichyssoise - zupa na zimno z ziemniaków i pora

Co dodaje się do zupy z brukwi? Smak tradycji w każdym składniku

Oprócz głównego składnika, jakim jest brukiew, zupa zyskuje na połączeniu kilku innych warzyw oraz mięsa, które stają się bazą. To właśnie te dodatki sprawiają, że ma pełny i intensywny aromat. By wywar miał głębię, całość przyprawia się liśćmi laurowymi, zielem angielskim, a dla dodatkowego smaku można dodać szczyptę cukru oraz majeranku.

Składniki:

  • kg brukwi,
  • 500 g gęsich udek,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • biała część pora,
  • kawałek selera,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta cukru (opcjonalnie),
  • majeranek (opcjonalnie).

Jak długo gotować brukiew w zupie? Idealny czas na uzyskanie pełnego smaku

Czas gotowania jest bardzo ważny, aby warzywa zachowały odpowiednią konsystencję i smak. Warto też pamiętać, żeby w pierwszej fazie nie dodawać wszystkich składników jednocześnie. Należy robić to stopniowo, by smaki się dobrze przeplatały. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ugotowania mięsa z gęsi. Umieść je w garnku i zalej 2 l wody, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie.
  2. W międzyczasie obierz i pokrój marchewki, pietruszkę, seler oraz por. Dodaj je do gotującego się bulionu i gotuj kolejne 30 minut.
  3. Po upływie tego czasu przecedź wywar przez drobne sito, a do przygotowanego rosołu wrzuć pokrojoną w kostkę brukiew oraz ziemniaki.
  4. Gotuj zupę do momentu, aż wszystkie składniki staną się miękkie.
  5. Po ugotowaniu, dodaj pozostałe warzywa, które możesz pokroić w kostkę lub talarki. Oddziel mięso od kości i wrzuć je z powrotem do garnka.
  6. Na koniec dopraw danie solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać szczyptę cukru i majeranku, aby podkreślić smak. 
Więcej o: