-
Haps
-
Jak przygotować
- Kotlety jajeczne robię najlepsze w rodzinie. Dodaję dwa tanie składniki i mam obiad jak marzenie
Kotlety jajeczne robię najlepsze w rodzinie. Dodaję 2 tanie składniki i mam obiad jak marzenie
Kotlety jajeczne to miła odmiana od pysznych, acz nieco ciężkich kotletów mielonych i innych mięsnych obiadów. Kotlety z jajek są pyszne, lekkie i pełne smaku, a to zasługa dodatków. Moim zdaniem szczególnie dwa są obowiązkowe. Kiedy je robię, wszyscy liczą minuty do końca smażenia.
Kotlety jajeczne to dosłownie porsche wśród obiadów bez mięsa i z całą pewnością zasmakują nawet największym miłośnikom mięsnych potraw. Przepis na kotlety jajeczne jest banalny, ot, ugotowane na twardo jajka należy posiekać i wymieszać z dodatkami. Żeby twoje kotlety z jajek były naprawdę przepyszne, musisz właśnie o dodatki zadbać. Polecam dodać pieczarki i ser. Nie wydasz kroci, nie spędzisz w kuchni dużo czasu, a zrobisz obiad na medal.
Zobacz wideo Zobacz przepis na skandalicznie pyszne kotlety. Zdziwisz się, z czego są zrobione
Kotlety jajeczne. Dwa dodatki podkręcą smak jak śrubokręt
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo,
- 2 surowe jajka,
- około 300 g pieczarek,
- pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- bułka tarta,
- sól, pieprz, czosnek granulowany,
- garść startego żółtego sera.
Kotlety jajeczne z serem i pieczarkami - sposób wykonania:
- Ugotowane na twardo jajka pokrój w drobną kostkę lub rozdrobnij widelcem. Pamiętaj, żeby jajka nie były za mocno rozdrobnione, najlepiej, gdy kawałki żółtka są wyraźnie wyczuwane.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę pieczarki, możesz także zetrzeć je na tarce. Grzyby smaż, aż odparuje z nich woda. Następnie dodaj szczyptę soli i smaż jeszcze minutę.
- Do miski wsyp rozdrobnione jajka, pieczarki, posiekany szczypiorek, śmietanę i bułkę tartą. Dodaj surowe jajka, garstkę sera i dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
- Dokładnie wymieszaj masę i uformuj w dłoniach kotleciki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż z obu stron będą złote.
Jak podawać kotlety jajeczne? Opcji jest masa. Możesz podawać je klasycznie z ziemniakami i ulubioną surówką. Sprawdzą się także jako przekąska podczas spotkań w większym gronie. Wówczas polecam podawać je z sosem czosnkowym lub śmietanowo-ziołowym, będą naprawdę pyszne.