Kotlety jajeczne robię najlepsze w rodzinie. Dodaję 2 tanie składniki i mam obiad jak marzenie

Kotlety jajeczne to miła odmiana od pysznych, acz nieco ciężkich kotletów mielonych i innych mięsnych obiadów. Kotlety z jajek są pyszne, lekkie i pełne smaku, a to zasługa dodatków. Moim zdaniem szczególnie dwa są obowiązkowe. Kiedy je robię, wszyscy liczą minuty do końca smażenia.

Kotlety jajeczne to dosłownie porsche wśród obiadów bez mięsa i z całą pewnością zasmakują nawet największym miłośnikom mięsnych potraw. Przepis na kotlety jajeczne jest banalny, ot, ugotowane na twardo jajka należy posiekać i wymieszać z dodatkami. Żeby twoje kotlety z jajek były naprawdę przepyszne, musisz właśnie o dodatki zadbać. Polecam dodać pieczarki i ser. Nie wydasz kroci, nie spędzisz w kuchni dużo czasu, a zrobisz obiad na medal. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na skandalicznie pyszne kotlety. Zdziwisz się, z czego są zrobione

Kotlety jajeczne. Dwa dodatki podkręcą smak jak śrubokręt

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 surowe jajka,
  • około 300 g pieczarek,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz, czosnek granulowany,
  • garść startego żółtego sera.

Kotlety jajeczne z serem i pieczarkami - sposób wykonania:

  1. Ugotowane na twardo jajka pokrój w drobną kostkę lub rozdrobnij widelcem. Pamiętaj, żeby jajka nie były za mocno rozdrobnione, najlepiej, gdy kawałki żółtka są wyraźnie wyczuwane
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę pieczarki, możesz także zetrzeć je na tarce. Grzyby smaż, aż odparuje z nich woda. Następnie dodaj szczyptę soli i smaż jeszcze minutę.
  3. Do miski wsyp rozdrobnione jajka, pieczarki, posiekany szczypiorek, śmietanę i bułkę tartą. Dodaj surowe jajka, garstkę sera i dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
  4. Dokładnie wymieszaj masę i uformuj w dłoniach kotleciki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż z obu stron będą złote.

Jak podawać kotlety jajeczne? Opcji jest masa. Możesz podawać je klasycznie z ziemniakami i ulubioną surówką. Sprawdzą się także jako przekąska podczas spotkań w większym gronie. Wówczas polecam podawać je z sosem czosnkowym lub śmietanowo-ziołowym, będą naprawdę pyszne. 

Więcej o: