Przepis robi furorę od lat 80. Na Dzień Babci zrobię to pyszne ciasto. Ważny jest konkretny owoc

Na Dzień Babci i Dziadka warto zaserwować naszym ukochanym bliskim coś wyjątkowego. Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które będzie idealne na tę okazję, nie kombinuj i postaw na klasykę. Przyjdź do dziadków z całą blachą, a ten smak przypomni im dawne czasy. Ważne będą konkretne owoce. Weź je albo z kompotu, albo z nalewki.

Fale Dunaju to ciasto, którego chyba nie trzeba przedstawiać. Ten kultowy deser pamiętają wszyscy, którzy dorastali i żyli szczęśliwie w latach 80. i chociaż obecnie pojawia się na naszych stołach coraz rzadziej, nie wolno dać mu popaść w zapomnienie. Przepis wbrew pozorom jest prosty - składa się z delikatnego ciasta, masy budyniowej oraz wiśni z kompotu, syropu lub nalewki. Właśnie wiśnie zatopione w cieście tworzą fantazyjne fale, od których ciasto wzięło swoją nazwę. Zrób to ciasto na Dzień Babci lub Dzień Dziadka i popatrz, jak radują im się oczy.

Zobacz wideo Zobacz przepis na mięciutki małpi chlebek. Pyszny, że aż uszy się trzęsą

Ciasto na Dzień Babci i Dziadka. Zrób kultowe fale Dunaju i spraw radość bliskim

Składniki na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka, najlepiej tłustego,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 250 g masła,
  • 2 niepełne łyżki cukru.

Składniki na ciasto kakaowe:

  • ok. 350 g mąki pszennej typu 500,
  • 1 pełna łyżka ciemnego kakao,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 160 g cukru,
  • 3 średnie jajka,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 200 g deserowej czekolady,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • łyżka masła.

Nie zapomnij o wiśniach - wystarczy ok. 300 g owoców z kompotu albo nalewki.

Fale Dunaju - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ciasta. Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Mąkę przesiej do innej miski i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Mikserem na dużych obrotach utrzyj jajka z cukrem na jasną masę. Następnie cienką strużką wlewaj olej. Kiedy całość się połączy, dodawaj na przemian mąkę i mleko.
  2. Powstałe ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do pozostałej części ciasto dodaj ciemne kakao i dokładnie wymieszaj. Następnie przelej ostrożnie na jasne ciasto.
  3. Teraz czas na wiśnie. Odsącz je na sitku z płynu, który mógłby rozrzedzić ciasto. Następnie ułóż je na ciemnym cieście i lekko wepchnij palcem. Dzięki temu po upieczeniu powstaną piękne wzory przypominające fale. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 30-35 minut.
  4. Kiedy ciasto się piecze, przygotuj krem budyniowy. Do rondelka wlej 350 ml mleka i zagotuj na wolnym ogniu. Do reszty zimnego mleka wsyp proszek budyniowy i cukier. Dokładnie wymieszaj i cienką strużką wlej do gorącego mleka, cały czas mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, odstaw do ostygnięcia.
  5. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch i łyżka po łyżce dodawaj ostudzony budyń. Miksuj, aż powstanie gęsty, aksamitny krem. Krem budyniowy wyłóż na ostudzone, upieczone ciasto i rozsmaruj.
  6. Następnie przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę wkrusz do miseczki, a miseczkę ułóż nad garnkiem lub rondelkiem z gorącą wodą. Rozpuść ją w kąpieli wodnej, następnie dodaj śmietankę i masło. Wymieszaj i polej nią ciasto. Wyrównaj wierzch i jeśli chcesz, możesz zrobić łyżką lub widelcem wzorek na cieście. Podawaj, gdy polewa stężeje.
Więcej o: