Nigdy nie kupuję pasty pistacjowej. Robię ją sama. Wystarczy kilka składników i chwila w kuchni

Jak się robi krem pistacjowy? Podczas gdy w sklepie za niewielki słoiczek trzeba zapłacić konkretną sumkę, równie pyszną pastę zrobisz samodzielnie. Słodki dodatek sprawi, że wykorzystasz ją do wielu dań lub... zjesz bez niczego. Trudno się jej oprzeć.

Pistacje to przepyszna przekąska, która w ostatnim czasie znacznie zyskała na popularności. Obecnie kupisz je w niemal każdym sklepie, a na półkach nie brakuje również produktów na ich bazie. Szczególną popularnością cieszą się lody i desery, z których wręcz wypływa zielony krem. Co więcej, powstały lokale (głównie kawiarnie), w których dostaniesz jedynie pistacjowe rarytasy. Niestety, wraz z obłędnym smakiem w parze często idzie dość wysoka cena. Dlatego, zamiast przepłacać, zrób własną pastę pistacjową. Słodki dodatek sprawi, że wyjdzie wprost idealna.

Zobacz wideo Crumble jabłkowy z orzechami [PRZEPIS]

Jak się robi krem pistacjowy? Tylko 6 składników

Pasta pistacjowa rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, omletów, placków, naleśników czy smarowidło do kanapek. Robi się stosunkowo szybko i nie wymaga żadnych szczególnych składników. W słodkiej wersji z dodatkiem wyjdzie palce lizać. Ale uwaga, gdyż ma sporo kalorii. Czego będziesz potrzebować?

Składniki:

  • 2 szklanki pistacji,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • biała czekolada,
  • 3-4 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki oleju,
  • szczypta soli.
Sycylijskie pistacje
Sycylijskie pistacje Quanthem / Getty Images/iStockphoto

Jak zrobić pastę pistacjową w domu? Przepis w 4 krokach

Przygotowanie pasty rozpocznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Następnie obierz orzechy - pozbądź się nie tylko łupin, lecz także fioletowej powłoczki. Gdy będą gotowe, wysyp je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 10 minut. Co dalej?

  1. Upieczone orzechy odstaw do ostygnięcia, po czym przełóż do miski i zblenduj z olejem i solą. Powinna powstać kremowa, jednolita masa.
  2. W kąpieli wodnej roztop połamaną na kawałki czekoladę. Dorzuć śmietankę i cukier puder, wymieszaj i dodaj do orzechów. Ponownie zblenduj do połączenia składników.
  3. Gładką pastę przełóż do słoika, zakręć i trzymaj w lodówce.

PORADA! Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ja odrobiną mleka lub wody. Pamiętaj tylko by nie przesadzić z ilością. W przeciwnym wypadku będzie źle się nakładała.

Więcej o: