Pistacje to przepyszna przekąska, która w ostatnim czasie znacznie zyskała na popularności. Obecnie kupisz je w niemal każdym sklepie, a na półkach nie brakuje również produktów na ich bazie. Szczególną popularnością cieszą się lody i desery, z których wręcz wypływa zielony krem. Co więcej, powstały lokale (głównie kawiarnie), w których dostaniesz jedynie pistacjowe rarytasy. Niestety, wraz z obłędnym smakiem w parze często idzie dość wysoka cena. Dlatego, zamiast przepłacać, zrób własną pastę pistacjową. Słodki dodatek sprawi, że wyjdzie wprost idealna.
Pasta pistacjowa rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, omletów, placków, naleśników czy smarowidło do kanapek. Robi się stosunkowo szybko i nie wymaga żadnych szczególnych składników. W słodkiej wersji z dodatkiem wyjdzie palce lizać. Ale uwaga, gdyż ma sporo kalorii. Czego będziesz potrzebować?
Składniki:
Przygotowanie pasty rozpocznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Następnie obierz orzechy - pozbądź się nie tylko łupin, lecz także fioletowej powłoczki. Gdy będą gotowe, wysyp je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 10 minut. Co dalej?
PORADA! Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ja odrobiną mleka lub wody. Pamiętaj tylko by nie przesadzić z ilością. W przeciwnym wypadku będzie źle się nakładała.