Ciasto na pączki to znane wszystkim ciasto drożdżowe, którego przygotowanie jest naprawdę proste. Kluczem do sukcesu są jednak odpowiednie proporcje i sposób łączenia składników.
Choć ciasto drożdżowe na pączki może wzbudzić obawy u początkujących kucharzy, to w rzeczywistości jest bardzo proste do wykonania. Ciasto na pączki można przygotować zarówno na bazie drożdży świeżych, jak i suchych. Ważne jest, aby nie były one zleżałe, ponieważ nasze ciasto na pączki nie będzie wówczas miało odpowiedniej konsystencji lub nie wyjdzie w ogóle i zmarnujemy tylko składniki.
Jaka mąka najlepiej nadaje się na ciasto na pączki drożdżowe? Pączki należy przygotowywać na bazie mąki bogatej w gluten, który odpowiada za elastyczność ciasta. Do ciasta na pączki najlepiej sprawdzą się:
Nasz przepis na ciasto na pączki zaczynamy od przygotowania składników. Będą nam potrzebne:
Jak zrobić idealne ciasto na pączki? Przepis na ciasto drożdżowe nie jest trudny, trzeba jednak mieć na uwadze, że wymaga trochę czasu. Oto receptura:
Jak długo rośnie ciasto na pączki? Jest to pytanie, na które trudno jednoznacznie odpowiedzieć. Szacuje się, że ciasto na pączki powinno wyrastać co najmniej godzinę, jednak jeżeli zapewnimy mu odpowiednie warunki, może być gotowe tak naprawdę już po 30 minutach. Odpowiednie warunki to nieprzewiewne miejsce o temperaturze ok. 30 stopni. Miskę z ciastem można umieścić np. w pobliżu grzejnika lub w piekarniku nagrzanym do 30-35 stopni. Wyrośnięte ciasto podwaja swoją objętość.
Wiemy już, jak zrobić ciasto na pączki. A jak formować, aby miały idealny kształt? Gdy ciasto na pączki będzie wyrośnięte, należy wyjąć je z miski i przełożyć na blat. Sposobów formowania pączków jest kilka.
Niektórzy odrywają po prostu kawałki ciasta i formują je w kształt kuli (na tym etapie można też nadziać pączki). Inni natomiast lekko rozwałkowują ciasto i wycinają pączki za pomocą szklanki lub wykrawaczki do ciasteczek.
Ważne jest to, że pączki po uformowaniu powinny ponownie wyrastać. Pączki należy ułożyć na blacie, przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić na ok. 20 minut. Po ponownym wyrośnięciu bierzemy się za smażenie. Pączki smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu (smalec lub olej rzepakowy) z obu stron na rumiany kolor. Wyławiamy je z tłuszczu i osuszamy na ręczniku papierowym.
Zobacz też: Jak zrobić pączki? Nawet miłośnik gotowców powinien wypróbować ten przepis przynajmniej raz w życiu!