Ścieram na tarce, odsączam i dodaję do mielonych. Szkoda, że tak późno na to wpadłam

Jak zrobić kotlety mielone, żeby były jeszcze smaczniejsze, jeszcze bardziej aromatyczne i zaskakujące? Liczy się pewien nietypowy dodatek, który zwykle leży na talerzu obok kotleta. Wystarczy wyjąć go ze słoika i zetrzeć na tarce. Takie mielone są nie z tej ziemi, choć starsze panie mogą się nieco obruszyć.

Wśród klasyków polskich obiadów kotlety mielone zajmują zaszczytne miejsce i próżno szukać osoby, która pogardziłaby pysznym i soczystym kotletem podanym z ziemniaczkami i buraczkami na ciepło. Jednak kotlety mielone to także danie, które daje nam szerokie pole do popisu i możemy je udoskonalać na wiele sposobów, a w grę najczęściej wchodzą różne dodatki. Pisaliśmy już o śląskich mielonych ze śledziem, o mielonych faszerowanych pieczarkami i serem, o soczystych kotletach z dodatkiem cukinii lub o delikatnych kotletach z twarogiem.

Zobacz wideo Poznaj nasz przepis na kotlety jajeczne z brokułami

Żaden z tych przepisów nie jest aż tak pyszny, jak kotlety mielone z ogórkiem kiszonym. Starte na tarce i odsączone ogórki dodane do masy mięsnej sprawią, że twoje kotlety będą dużo pyszniejsze, bardziej wyraziste i aromatyczne. Jeśli ten pomysł wydaje ci się pokręcony, przyznam, że na początku mi też się taki wydawał, ale kiedy spróbowałam, przepadłam bez reszty. 

Jak zrobić kotlety mielone, żeby były jeszcze smaczniejsze? Dodaj składnik ze słoika

Składniki:

  • 1 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej,
  • 5 średnich ogórków kiszonych,
  • 1 większa cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 duże jajka,
  • bułka namoczona w mleku lub bulionie,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz, słodka papryka do smaku,
  • smalec do smażenia.

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym - sposób wykonania:

  1. Bułkę odpowiednio wcześniej pokrusz i namocz w mleku albo bulionie, jeśli masz go pod ręką. Następnie zetrzyj ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach i odsącz je na sitku lub przyciśnij do nich ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar soku.
  2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na niewielkiej ilości smalcu. Pozostaw do lekkiego przestudzenia. Przed usmażeniem możesz dodać do cebuli szczyptę cukru i wymieszać. Cukier zniweluje ewentualną goryczkę i podbije jej smak
  3. Do miski włóż mielone mięso, dodaj jajka, odciśniętą kajzerkę i ogórki. Dodaj także przyprawy do smaku i wyrabiaj masę, aż będzie jednolita i lekko klejąca. Możesz dolać także odrobinę wody gazowanej, by masa się napowietrzyła.
  4. Z masy mięsnej odrywaj niewielkie kawałki i ulep je w kształt okrągłych i lekko spłaszczonych kotletów. Następnie każdy kotlet obtocz w bułce tartej i smaż na porządnie rozgrzanym smalcu na złoty kolor z obu stron.
Więcej o: