Lepszej babki w życiu nie jadłam. To klasyka w nowym wydaniu. Domownicy długo będą wspominać jej smak

Szukasz przepisu na szybkie i łatwe ciasto? Babka bananowa to strzał w dziesiątkę. Robi się ją błyskawicznie i nie wymaga użycia wielu składników. Potrzebne produkty najpewniej masz w swojej kuchni.

Wariacji na temat wypieków z bananami jest wiele. Z owoców można zrobić między innymi ciasteczka i chlebki, ale jeśli masz ochotę na coś bardziej oryginalnego, upiecz babkę. Sprawdzi się zarówno jako ciasto na weekend do kawy, jak i rarytas na rodzinne spotkania. Jest miękka i tak pyszna, że rozpływa się w ustach. Z pewnością posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Przepis jest prosty, więc bez problemu upieką ją osoby niedoświadczone w kuchni.

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Dlaczego warto jeść banany? Są nie tylko źródłem potasu 

Banany to niezwykle zdrowe owoce, które zawierają duże ilości błonnika niezbędnego dla pracy jelit i układu trawiennego. Są bogate w magnez, witaminę C oraz te z grupy B (B3, B6 i B12). Stanowią też doskonałe źródło potasu, bo 100 g znajduje się aż 396 mg tego minerału. Zawierają jednak sporo węglowodanów, dlatego najlepiej spożywać je w towarzystwie tłuszczy i białka.

Jak zrobić babkę bananową? Lepszego przepisu nie znajdziesz. Wychodzi smaczna i piękna

Lista składników jest krótka, ale jeśli chcesz zrobić bardziej dietetyczną wersję babki, możesz pominąć cukier, a mąkę pszenną zamienić na kokosową. Czego potrzebujesz do przygotowania?

Składniki:

  • cztery dojrzałe banany,
  • pół szklanki cukru (najlepiej brązowego),
  • łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia,
  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • jajko,
  • 50 g masła,
  • dodatki wedle upodobania np. pokruszone orzechy włoskie, skórka pomarańczowa lub kawałki czekolady. 
Babka bananowa
Babka bananowa istock/@Pawel Kacperek

Zanim przejdziesz do robienia ciasta, pamiętaj, by wybrać bardzo dojrzałe banany. W innym wypadku wypiek może nie wyjść wystarczająco słodki.

  1. Banany rozgnieć widelcem i przełóż do miski. Dodaj cukier, sodę lub proszek do pieczenia i przesiej mąkę. Wymieszaj suche składniki.
  2. Następnie dodaj jajko i roztopione masło (nie powinno być gorące).
  3. Łyżką wymieszaj całość tak, aby powstała jednolita masa. Dorzuć wybrane dodatki i ponownie wymieszaj.
  4. Ciasto przelej do formy na babkę lub keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego na 175 stopni Celsjusza.
  5. Piecz około 55 minut. Smacznego!

Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: