Wariacji na temat wypieków z bananami jest wiele. Z owoców można zrobić między innymi ciasteczka i chlebki, ale jeśli masz ochotę na coś bardziej oryginalnego, upiecz babkę. Sprawdzi się zarówno jako ciasto na weekend do kawy, jak i rarytas na rodzinne spotkania. Jest miękka i tak pyszna, że rozpływa się w ustach. Z pewnością posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Przepis jest prosty, więc bez problemu upieką ją osoby niedoświadczone w kuchni.
Banany to niezwykle zdrowe owoce, które zawierają duże ilości błonnika niezbędnego dla pracy jelit i układu trawiennego. Są bogate w magnez, witaminę C oraz te z grupy B (B3, B6 i B12). Stanowią też doskonałe źródło potasu, bo 100 g znajduje się aż 396 mg tego minerału. Zawierają jednak sporo węglowodanów, dlatego najlepiej spożywać je w towarzystwie tłuszczy i białka.
Lista składników jest krótka, ale jeśli chcesz zrobić bardziej dietetyczną wersję babki, możesz pominąć cukier, a mąkę pszenną zamienić na kokosową. Czego potrzebujesz do przygotowania?
Składniki:
Zanim przejdziesz do robienia ciasta, pamiętaj, by wybrać bardzo dojrzałe banany. W innym wypadku wypiek może nie wyjść wystarczająco słodki.
Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.