Gruziński przysmak stał się ulubioną zupą mojego męża. Pikantna, bardzo mięsna i syci na długo

Masz ochotę na odmianę w codziennej kuchni? Pikantna zupa gruzińska rozgrzeje i nasyci na długie godziny. To wyraziste danie, które zasmakuje nawet największym niejadkom. Udaj się w kulinarną podróż na magiczne Zakaukazie i zakochaj się w charczo. Przepis nie sprawi ci problemów.

Mój mąż przepada za treściwymi daniami, dlatego często kręci nosem, kiedy na obiad serwuję zupy. Jednak kiedy spróbował tej pikantnej, gruzińskiej potrawy, zjadł pełny talerz i nawet nie miał siły poprosić o dokładkę. Ta zupa to prawdziwy hit, jest pełna mięsa i orzechów, a w towarzystwie pajdy chleba z masłem stanowi syty posiłek. Szukasz czegoś wyjątkowego na obiad? Jesteś w dobrym miejscu. Chodź, podzielę się sprawdzoną recepturą.

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Prawdziwa zupa gulaszowa charczo. Już pierwsza łyżka zachwyci każdego męża

Charczo to wyjątkowa gruzińska zupa, która zachwyca gęstą konsystencją i intensywnym smakiem. W Gruzji podaje się ją podczas rodzinnych uroczystości, świąt i ważnych spotkań. Jej korzenie sięgają regionu Megrelia, a tajemnica smaku tkwi w orzechach włoskich i aromatycznych przyprawach. Brzmi kusząco? Poniżej znajdziesz listę składników potrzebnych do przygotowania 4 porcji zupy.

Składniki:

  • 800 g wołowiny z kością,
  • 2 litry wody,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 g drobno siekanych orzechów włoskich,
  • 200 g pomidorów,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 100 g ryżu,
  • łyżka przyprawy chmeli-suneli,
  • sól i pierz do smaku,
  • pęczek świeżej kolendry,
  • liść laurowy, majeranek i opcjonalnie szczypta szafranu.

PORADA! Jeśli nie masz przyprawy chmeli-suneli, możesz zrobić jej własną, "oszukaną" wersję. Wystarczy, że zmieszasz równe proporcje kolendry, majeranku, bazylii, koperku, papryki ostrej, cząbru, kurkumy i kozieradki.

Zupa charczo to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej
Zupa charczo to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej fot. BONDART / iStock.com

Zupa charczo. Oryginalny przepis na ucztę w zakaukaskim stylu

Choć lista składników na pierwszy rzut oka wydaje się długa, zupa charczo nie wymaga wielkiego wysiłku. Jej przygotowanie to czysta przyjemność i nie sprawi ci żadnego problemu. Warto jednak dać jej czas, by smaki się przegryzły. Jeśli możesz, ugotuj ją dzień wcześniej, gdyż na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Wszystkie składniki przygotowane? Możemy zabrać się więc za mięso.

Sprawdź: Jak zrobić perfekcyjne gumiklyjzy? Uważaj na ziemniaki i zapamiętaj zasadę ćwiartki

  1. Pokrój wołowinę na mniejsze części i gotuj w wodzie z liściem laurowym przez około godzinę, aż stanie się miękka. W trakcie regularnie usuwaj szumowiny.
  2. W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij ją na odrobinie tłuszczu. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i przełóż wszystko do wywaru.
  3. Posiekane orzechy włoskie wymieszaj z przyprawami i dodaj do garnka. Całość momentalnie nabierze wyjątkowego aromatu.
  4. Obierz pomidory ze skórki, zmiksuj na gładko i dodaj do zupy wraz z koncentratem. Warto wymieszać go wcześniej z niewielką ilością wywaru, dzięki czemu łatwiej połączy się z bulionem.
  5. Opłucz ryż i wrzuć go do zupy na ostatnie 20 minut gotowania. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
  6. Na koniec dodaj posiekaną świeżą kolendrę i odstaw zupę na kilka minut, żeby smaki się przegryzły.
Więcej o: