Mój mąż przepada za treściwymi daniami, dlatego często kręci nosem, kiedy na obiad serwuję zupy. Jednak kiedy spróbował tej pikantnej, gruzińskiej potrawy, zjadł pełny talerz i nawet nie miał siły poprosić o dokładkę. Ta zupa to prawdziwy hit, jest pełna mięsa i orzechów, a w towarzystwie pajdy chleba z masłem stanowi syty posiłek. Szukasz czegoś wyjątkowego na obiad? Jesteś w dobrym miejscu. Chodź, podzielę się sprawdzoną recepturą.
Charczo to wyjątkowa gruzińska zupa, która zachwyca gęstą konsystencją i intensywnym smakiem. W Gruzji podaje się ją podczas rodzinnych uroczystości, świąt i ważnych spotkań. Jej korzenie sięgają regionu Megrelia, a tajemnica smaku tkwi w orzechach włoskich i aromatycznych przyprawach. Brzmi kusząco? Poniżej znajdziesz listę składników potrzebnych do przygotowania 4 porcji zupy.
Składniki:
PORADA! Jeśli nie masz przyprawy chmeli-suneli, możesz zrobić jej własną, "oszukaną" wersję. Wystarczy, że zmieszasz równe proporcje kolendry, majeranku, bazylii, koperku, papryki ostrej, cząbru, kurkumy i kozieradki.
Choć lista składników na pierwszy rzut oka wydaje się długa, zupa charczo nie wymaga wielkiego wysiłku. Jej przygotowanie to czysta przyjemność i nie sprawi ci żadnego problemu. Warto jednak dać jej czas, by smaki się przegryzły. Jeśli możesz, ugotuj ją dzień wcześniej, gdyż na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Wszystkie składniki przygotowane? Możemy zabrać się więc za mięso.
Sprawdź: Jak zrobić perfekcyjne gumiklyjzy? Uważaj na ziemniaki i zapamiętaj zasadę ćwiartki