Farsz na pierogi to podstawowy składnik oraz klucz do idealnego smaku tej potrawy. Najczęściej przygotowujemy ziemniaki z serem lub kapustę z grzybami, zapominając, że istnieje wiele propozycji, które mogą okazać się smaczniejsze. Dzięki poniższej wersji nie tylko zjesz coś pysznego, lecz także wykorzystasz resztki z zupy.
3
Fot. iStock, arfo
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Po zjedzonym rosole często zostaje nam sporo mięsa i warzyw, z których nie bardzo wiemy, co zrobić. Ja mam na to sposób i już od kilku lat przygotowuję farsz na pierogi. Gdy mówię o tym znajomym, zawsze otrzymuję zaskoczone spojrzenia. Jednak to świetny sposób na wykorzystanie resztek i stworzenie tradycyjnego dania w nowej odsłonie. Taki farsz jest idealnym połączeniem mięsa, warzyw i przypraw. Owinięty delikatnym i elastycznym ciastem stanowi świetną propozycję obiadową.
REKLAMA
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi
Jak zrobić soczysty farsz do pierogów z mięsem? Dodatek warzyw zmienia wszystko
Aby przygotować idealne nadzienie, warto połączyć mięso i warzywa w odpowiednich proporcjach. Zarówno kurczak, jak i reszta składników, jest wilgotna po kąpieli w bulionie, dzięki czemu nie musimy martwić się o suche wióra. Ważne jest również doprawienie - sól, pieprz oraz majeranek podkreślą wszystkie smaki.
Jak zrobić mięciutkie ciasto na pierogi? Odpowiednie wyrabianie ma znaczenie
W przypadku ciasta kluczowe jest dobranie składników, proporcje i wyrabianie. Ważne jest, aby nie było zbyt twarde - należy więc pamiętać o dodaniu odpowiedniej ilości wody. Natomiast czas wyrabiania powinien wynosić kilka minut, dzięki czemu będzie odpowiednio elastyczne.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i masło. Stopniowo wlewaj gorącą wodę, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i sprężyste. Odstaw na chwilę, by odpoczęło.
Mięso z rosołu oddziel od kości i zmiel na gładko. Dodaj ugotowane i drobno posiekane warzywa, a także cebulę (wcześniej pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na złoto). Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek, a za pomocą szklanki wykrawaj kółka. Na każdym umieść łyżeczkę farszu i zlep brzegi, formując pierogi.
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem oleju. Wrzuć pierogi i gotuj przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe możesz podać z podsmażoną cebulką i skwarkami.