Zjadłam rosół, a mięso zostało. Wpadłam na pomysł, by zlepić je ciastem. Lepsze niż ruskie

Farsz na pierogi to podstawowy składnik oraz klucz do idealnego smaku tej potrawy. Najczęściej przygotowujemy ziemniaki z serem lub kapustę z grzybami, zapominając, że istnieje wiele propozycji, które mogą okazać się smaczniejsze. Dzięki poniższej wersji nie tylko zjesz coś pysznego, lecz także wykorzystasz resztki z zupy.

Po zjedzonym rosole często zostaje nam sporo mięsa i warzyw, z których nie bardzo wiemy, co zrobić. Ja mam na to sposób i już od kilku lat przygotowuję farsz na pierogi. Gdy mówię o tym znajomym, zawsze otrzymuję zaskoczone spojrzenia. Jednak to świetny sposób na wykorzystanie resztek i stworzenie tradycyjnego dania w nowej odsłonie. Taki farsz jest idealnym połączeniem mięsa, warzyw i przypraw. Owinięty delikatnym i elastycznym ciastem stanowi świetną propozycję obiadową.

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Jak zrobić soczysty farsz do pierogów z mięsem? Dodatek warzyw zmienia wszystko

Aby przygotować idealne nadzienie, warto połączyć mięso i warzywa w odpowiednich proporcjach. Zarówno kurczak, jak i reszta składników, jest wilgotna po kąpieli w bulionie, dzięki czemu nie musimy martwić się o suche wióra. Ważne jest również doprawienie - sól, pieprz oraz majeranek podkreślą wszystkie smaki.

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 220 ml gorącej wody,
  • 80 g masła,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju do gotowania.

Składniki na farsz:

  • 500 g mięsa z rosołu,
  • 4 średnie marchewki z rosołu,
  • pietruszka z rosołu,
  • cebula,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka majeranku.
Gotowanie pierogów - zdjęcie ilustracyjne
Gotowanie pierogów - zdjęcie ilustracyjne Fot. istockphoto.com/Pawel Kacperek

Jak zrobić mięciutkie ciasto na pierogi? Odpowiednie wyrabianie ma znaczenie

W przypadku ciasta kluczowe jest dobranie składników, proporcje i wyrabianie. Ważne jest, aby nie było zbyt twarde - należy więc pamiętać o dodaniu odpowiedniej ilości wody. Natomiast czas wyrabiania powinien wynosić kilka minut, dzięki czemu będzie odpowiednio elastyczne.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i masło. Stopniowo wlewaj gorącą wodę, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i sprężyste. Odstaw na chwilę, by odpoczęło.
  2. Mięso z rosołu oddziel od kości i zmiel na gładko. Dodaj ugotowane i drobno posiekane warzywa, a także cebulę (wcześniej pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na złoto). Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszaj.
  3. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, a za pomocą szklanki wykrawaj kółka. Na każdym umieść łyżeczkę farszu i zlep brzegi, formując pierogi.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem oleju. Wrzuć pierogi i gotuj przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe możesz podać z podsmażoną cebulką i skwarkami.
Więcej o: