Jak poprawnie ułożyć sztućce na stole? O dziwo Polacy wciąż popełniają błąd [ZDJĘCIA]

Jak ułożyć sztućce na stole? Wyobraźmy sobie sytuację, w której stoisz przed koniecznością zorganizowania przyjęcia dla gości. Wybierasz odpowiedni obrus, zastawę, kwiaty, świeczniki i inne elementy dekoracyjne. Wszystko czeka już na stole, pozostało tylko rozłożenie sztućców. Prościzna. Ale czy na pewno? Dowiedz się, jak prawidłowo ułożyć sztućce na stole, aby uniknąć wpadki.

Czy wiesz, jak ułożyć sztućce na stole? Poznaj podstawowe zasady układania sztućców, które zalecają eksperci od savoir-vivre. Ta wiedza przyda się każdemu.

Zobacz wideo Sztućce czyste i lśniące jak nowe? Mamy trzy sposoby

Savoir-vivre przy stole: co to właściwie jest? Wyjaśniamy

Co kryje się pod pojęciem ''savoir-vivre''? Przy stole, jak i w różnych innych okolicznościach, obowiązują pewne zasady i sposób zachowania, który jest akceptowany, czy wręcz wymagany społecznie. Znajomość zasad zachowania w określonej sytuacji świadczy o naszej kulturze osobistej i obyciu.

''Savoir-vivre'' to pojęcie, które określa umiejętność właściwego zachowania się w różnych sytuacjach społecznych. Dotyczy to m.in. spotkań przy stole i wiedzy na temat tego, jak stół ten powinien być udekorowany i jak układać na nim sztućce. No właśnie. Jak? Dowiesz się tego w dalszej części artykułu.  

Jak układać sztućce na stole? 

Jak układać sztućce na stole? Na początku warto pamiętać o tym, że po zewnętrznej stronie, czyli najdalej od talerza, powinny się znajdować te sztućce, które będą używane w pierwszej kolejności, czyli do pierwszego dania. I analogicznie - najbliżej talerza układamy te sztućce, których będziemy potrzebować podczas ostatniego posiłku.

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne iStock / Farhad Ibrahimzade

Łyżki, widelce i noże powinny być ułożone tak, aby jak najłatwiej było z nich korzystać, bez konieczności zbędnego obracania w różne strony. Nóż powinien być skierowany ostrzem do talerza, natomiast widelec ''ząbkami'' do góry. Podobnie jest z łyżką. 

Ułożenie sztućców w zależności od ilości dań

Jak wygląda prawidłowe ułożenie sztućców z uwzględnieniem tego, ile dań planujemy podać? Zasady są bardzo proste i łatwe do zapamiętania. Jeżeli serwujemy obiad składający się z dwóch dań, to obok zastawy po lewej stronie układamy widelec (dla przypomnienia - do góry), a po prawej stronie nóż i łyżkę (nóż przy talerzu, łyżka po zewnętrznej stronie).

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne iStock / Biserka Stojanovic

Jeżeli planujemy po obiedzie podać deser, to należy do zastawy dołączyć także talerzyki deserowe. Przy talerzykach układamy łyżeczkę i widelczyk deserowy równolegle do siebie (góra widelca znajdują się tam, gdzie trzonek łyżeczki, a góra łyżeczki tam, gdzie trzonek widelca).

Jeżeli przed obiadem podajemy przystawkę, to widelec do przystawek powinien znajdować się lewo od talerza, po zewnętrznej stronie (ponieważ będzie używany jako pierwszy). 

Układ sztućców do kawy i herbaty

Jak wygląda układ sztućców do kawy i herbaty? Kawa i herbata to najpopularniejsze rodzaje ciepłych napojów, którymi częstujemy naszych gości. Oczywiście do kawy i herbaty również będziemy potrzebowali sztućców, a konkretnie - łyżeczek. Filiżankę z kawą lub herbatą należy położyć po prawej stronie od talerza. Łyżeczkę kładziemy tuż obok filiżanki, również po prawej stronie. Niektórzy rekomendują ułożenie łyżeczki do kawy lub herbaty na spodku filiżanki.

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne iStock / Yessi Pravita

Ustawienie sztućców podczas posiłku

Warto dowiedzieć się także, jak wygląda ustawienie sztućców podczas posiłku. Jest to bardzo istotne, ponieważ możemy z tego wyczytać m.in. czy naszym gościom smakowały serwowane dania oraz czy możemy sprzątnąć talerz, czy mają zamiar dokończyć jeszcze posiłek. Wygląda to następująco:

  • przed rozpoczęciem posiłku nóż znajduje się po prawej stronie talerza, a widelec po lewej
  • ułożenie widelca po skosie po lewej stronie i noża po skosie po prawej stronie (sztućce nie stykają się) oznacza, że gość robi sobie przerwę w posiłku i chce jeszcze wrócić do dania
  • skończony posiłek goście oznajmiają poprzez pionowe ułożenie sztućców (nóż po prawej, a widelec po lewej stronie)
  • jeżeli gość oczekuje na drugie danie, to układa sztućce na krzyż w ten sposób, że nóż jest położony poziomo, a widelec pionowo

Sztućce na stole - jak poznać, że gościom smakowało zaserwowane danie?

Jak ułożenie sztućców na stole odzwierciedla smakowitość dania? Za pomocą ułożenia sztućców można wywnioskować, czy goście są zadowoleni z serwowanych dań.

Jeżeli zobaczymy poziome ułożenie sztućców na talerzu (widelec u góry, nóż u dołu), to znaczy, że gościom smakowało. Obawę może wzbudzić skrzyżowanie na talerzu noża i widelca (nóż włożony w ''ząbki'' widelca). Oznacza to, że goście nie są usatysfakcjonowani smakiem dań, które zostały im podane. 

Zobacz też: Jeśli zrobisz to dobrze, wypijesz pyszną kawę! Wychodzi lepsza niż z ekspresu

Więcej o: