Tarta to świetny pomysł na posiłek zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie sprawdzi się więc jako wykwintna przekąska na imprezę czy szybka propozycja na elegancki obiad lub lekką kolację. Zachwyci nie tylko smakiem, lecz także wyglądem. Do wyboru jest wiele opcji, od klasycznych ze szpinakiem i serem feta po wyszukane kompozycje z owocami morza.
Zobacz wideo Takiego tatara nie zjesz w żadnej restauracji. Zwyciężczyni "MasterChefa" wie, jak go podrasować
Z czym zrobić tartę na słono? Ten dodatek zawsze smakuje rewelacyjnie
Najlepszym spodem do tarty będzie kruche ciasto lub gotowe, francuskie. Wystarczy rolka, a już masz gotową bazę, do tego przygotowany farsz i można całość umieścić w piekarniku. Świetnym pomysłem na zdrowy i przede wszystkim pyszny obiad jest połączenie pora z wybranymi dodatkami. Na pozór zwykłe warzywo, kryje w sobie głębię smaku, dodaje charakteru i tekstury daniu. Czego jeszcze będziesz potrzebować?
Składniki:
- ciasto francuskie rolka,
- 300 g pora (biała część),
- ząbek czosnku,
- 150 g (świeży) lub 100 g (mrożony, po rozmrożeniu) szpinak,
- 2 jajka,
- 80 ml śmietany 30 proc.,
- 50 ml śmietany 18 proc.,
- 120 g sera koziego,
- 30 g parmezanu
- 2 łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu.
Pomysł na szybką tartę na słono. Zdrowy, prosty i pyszny obiad
Zanim przejdziesz do przygotowywania tarty z ciastem francuskim, porami, szpinakiem i kozim serem, odpowiednio przygotuj warzywa. Dokładnie umyj je i osusz. Zaopatrz się w specjalną formę do tarty.
- Pora pokrój w cienkie plasterki, a czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej 10 g masła, wrzuć czosnek, a po chwili dodaj pokrojonego pora. Smaż przez około 4 minuty, aż zmięknie. Następnie dodaj szpinak i smaż przez kolejną minutę, aż woda odparuje. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw farsz do przestudzenia.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C. Rozwiń ciasto francuskie i przełóż je do foremki na tartę, delikatnie dociskając. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 10-12 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij i lekko ostudź.
- W misce roztrzep jajka, dodaj obie śmietany, pokruszony ser kozi, starty parmezan, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki, aż dobrze się połączą.
- Na podpieczony spód z ciasta francuskiego wyłóż przygotowany farsz z pora i szpinaku. Zalej całość masą jajeczną. Na wierzchu rozłóż resztę pokruszonego sera koziego.
- Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 25-30 minut, aż wierzch się zarumieni, a masa jajeczna zetnie. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozwól jej lekko ostygnąć. Smacznego!
Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.